Dünyanın en büyük bankaları arasında gösterilen Deutsche Bank, Santander ve BNY Mellon, İsviçreli yatırım bankası UBS liderliğinde yeni bir dijital "para birimi" geliştirmek üzere anlaştı. UBS tarafından bugün duyurulan habere göre, bankalar geliştirdikleri bu alternatif sistemi 2018 yılında kullanıma sunmayı planlıyor.
UBS'in yaklaşık bir yılda geliştirdiği Utility Settlement Coin (USC) adı verilen "para birimi", bankalarla birlikte, aracı şirket ICAP tarafından da destekleniyor. ICAP'in para biriminin merkez bankaları tarafından kabul görmesi konusunda etkin rol oynaması bekleniyor.
Clearmatics Technologies iş birliğiyle geliştirilen USC, düşünülenin aksine tam anlamıyla bir para birimi ya da Bitcoin gibi merkez bankalarını tamamen devre dışı bırakan bir sistem değil. Dolar, euro ve merkez bankaları tarafından onaylanan diğer para birimlerinin dijital nakit karşılığı şeklinde kurgulanan, blockchain tabanlı USC'in üçüncü parti onay gerektiren bankalararası işlemlerde kolaylık sağlaması ve yıllık 80 milyar dolara varan bir tasarruf sağlaması planlanıyor.
UBS'in açıklamasından USC'in resmi para birimlerine dönüştürülebilir, karşılık geldiği para biriminde harcanabilir bir varlık olduğu ve merkez bankalarınca desteklendiği anlaşılıyor.
Halihazırda fintech dışında birçok alanda kullanılan blockchain teknolojisi hızla finansal dünyaya adapte edilecek gibi görünüyor. Citigroup'tan Goldman Sachs'a finansal servisler alanında çalışan dünyanın en büyük şirketlerinin halihazırda blockchain tabanlı dijital para birimleri üzerinde çalıştığı biliniyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yakın zamanda Distributed Ledger Technology (DLT) olarak anılan blockchain'in geleceğin finansal servislerinin temelini oluşturacağına dair bir rapor yayınlamıştı. Dünya çapında teknoloji üzerinde çalışan ticari bankaların oranının önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 80'e yükselmesi bekleniyor.