Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden çıkan bir şirket taşınabilir akıllı cihazlarımızın pil ömrünü iki katına çıkarabilecek bir teknoloji geliştiriyor.
SolidEnergy Systems tarafından geliştirilmekte olan yeni pil teknolojisi, daha uzun süre kullanım sağlamak için grafit yerine ince lityum-metal folyo kullanıyor. Yapılan testlere göre de bu sayede aynı boyuttaki bir pilin ömrü 2 katına kadar çıkarılabiliyor.
Şirketin kurucusu Qichao Hu, bu teknolojiyi tekrar şarj edilebilir şekilde uygulamak 'pillerin kutsal kasesini' bulmak anlamına geliyor. Yani lityum-iyon pillerde çift enerji yoğunluğuyla pillerin boyutu yarıya indirilebilecek ama pil ömrü değişmeyecek. Veya aynı boyuttaki bir pilin ömrü iki katına kadar uzayabilecek.
Söz konusu şirketin Ar-Ge çalışması hafife alınacak cinsten değil. Zira daha önce 9,1 milyon sterlin (yaklaşık 35 milyon TL) yatırım almış ve ilk ürünlerini 2017 başında piyasaya sunmayı hedefliyor. Bu yeni pillerin ilk olarak akıllı telefon ve giyilebilir cihazlar gibi daha küçük ürünlerde kullanılabileceği, 2018'de ise elektrikli araçlarda bile kullanılabilecek daha yüksek kapasiteli pillerin pazara sunulması hedefleniyor.
Bildiğiniz gibi günümüzde en büyük tüketici elektroniği sorunlarından(!) biri akıllı cihazların pillerinin hızlı tükenmesi. Cihaz üreticileri bu konuda geliştirmeler yaparken bir yandan da araştırmacılardan güzel haberler bekliyoruz. Daha önce Stanford Üniversitesi araştırmacılarının 1 dakikada şarj olan pil geliştirdiğini ve Singapur Nanyang Technological Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacının da 2 dakikada yüzde 70 şarj olan piller için çalıştığını paylaşmıştı.
Tüm bu teknolojiler için biraz daha sabretmemiz gerek ama şuradaki 15 tavsiyeye kulak vererek hemen akıllı telefonunuzun pil ömrünü uzatmaya başlayabilirsiniz.