iPhone’da pil süresini uzatmanın 15 yolu

Nurtopu gibi bir rahatsızlığımız var. Adı "Plagomani"; yani şarja/prize bağımlılık. Telefonunun şarjı azaldığında eli ayağı titreyenlerden misiniz?  Tam olarak anlamak için, Huawei tarafından hazırlanmış Plagomani.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Plagomani, kullanıcıların, yatak odalarındaki prizin pozisyonuna göre yataklarının yerini ayarlaması, yolculuk esnasında akıllı cihazlarını şarj edebilecekleri yerler aramaları, kafe ve restoranlarda boş prizlerin olduğu yerlerde oturmak istemeleri, yanlarında taşınabilir batarya üniteleriyle ya da şarj aletleriyle hareket etmeleri bu durumun temsil ettiği stres yoğunluğunu ifade ediyor. Çantasında uzatmalı üçlü priz taşıyan bir arkadaşım olduğunu söylersem sanırım uç noktaları görmek açısından yeterli olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=5S8-0lf-UCo

Telefonlar sürekli daha ince, daha hızlı, daha kaliteli ekran ve kameraya sahip hale geliyor fakat pil sorunu tam olarak çözülmüş değil. Bu yüzden pilinizin hızlıca eriyip bitmesini önleyecek önemler hâlâ önemli. Pek çok defa yazdık bu konuyu farklı yayınlarda ama yine de hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü hâlâ kafelerde restoranlarda priz arayan, garsona telefonunu ve şarj cihazını uzatıp “takar mısınız” diyen insanlar görüyorum. Taşınabilir harici piller (powerbank) bir nebze olsun nefes aldırdı bize. Fakat yine de pil süresini uzatacak tedbirlere göz atıp hangilerini zaten uyguluyoruz, hangilerini yapsak iyi olur göz atabiliriz. (Cihazlara özel durum ve özellikler sebebiyle iPhone için ayrı yapmak gerektiğini düşündüm, Android için ayrıca yazmam gerekecek tabi bu durumda.)

1- Parlaklığı düşürün veya otomatiğe alın

Biliyorum bazıları parlak sever. Fakat telefonda pili en çok tüketen unsur ekran. Pek çok kullanıcı ekran ışığının ayarlanabildiğini bilmiyor olmalı. Sinema salonunda full açık ekran ışıklarını buna yoruyorum. iPhone’unuzun ekran ışığını ana ekrandayken yukarı kaydırarak kolayca kısabiliriniz. Her seferinde uğraşamam derseniz Ayarlar/Ekran ve Parlaklık’tan Otomatik Parlaklık’ı etkin hale getirebilirsiniz.

parlaklik

2- Konum Servisleri’ni elden geçirin

Bazı uygulamaların işlevlerini yerine getirmeleri için konum bilgilerinizi kullanmaları gerekiyor burası kesin. Fakat yerli yersiz konum kullanan uygulamalar da yok değil. Bu yüzden, en doğrusu ayarlara müdahale etmek. Zira konum bilgisi kullanımı da pil emiyor. Ayarlar/Gizlilik/Konum Servisleri bölümüne girerek uygulamaları kontrol ederek Asla şeklinde değiştirebilirsiniz. Bir yakınınızla konumunuzu paylaşmıyorsanız, aynı bölümdeki “Konumumu Paylaş” özelliğini de pasif hale getirebilirsiniz.

konum servisleri

3- Otomatik güncelleştirmeleri kapatın

Güncelleştirmelerin otomatik yapılması sizi zahmetten kurtarabilir fakat karşılığında pilinizi tüketir. Bu özelliği kapatmak için Ayarlar/iTunes ve App Store bölümünden Otomatik İndirmeler kısmında gerekli Güncellemeler’i ve kullanmıyorsanız diğerlerini pasif hale getirebilirsiniz.

otomatik guncelleme

4- Arayüz hareketini azaltın

iOS'ta kıyıda köşede bulunan bazı ayarlar kullanıcı deneyimini artırmaya dönük olsalar da bir nebze pil de tüketiyorlar. Paralaks efekti ile arayüzde simgelerin hareketli görünüm kazanmasını sağlayan 3D efekti bunlardan biri. Ayarlar/Genel/Erişilebilirlik/Hareketi Azalt bölümüne girerek Hareketi Azalt seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. 

hareketi azalt

5- Yeni verileri otomatik almayı kapatın

E-postalarınızın otomatik olarak telefonunuza inmesi sizin için çok önemli mi? Aşırı yoğun e-posta kullanan benim için bile bu önemli değil. Çünkü bilgisayar başında değilsem zaten ara ara girip kontrol ediyorum uygulamayı açarak. Telefonunuzun belli aralıklarla yeni e-posta kontrolü yapmasını engelleyerek hatırı sayılır ölçüde pil tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayarlar/Mail, Kişiler, Takvimler bölümünden "Yeni Verileri Al" alanına girerek Burada belli hesaplar için tanımlayabilir veya en temizi üst kısımda Anında İlet'i tamamen kapatabilirsiniz. Oh, kafa rahat.  

6- Düşük kapsama alanında uçuş modunu açın

Her yerden telefonumuz iyi çekmiyor ve böyle durumlarda cihaz baz istasyonuyla iletişim kurmak için kendisini daha fazla kasıyor. Eh, haliyle pil de su gibi akıyor. Kapsama ararken telefonunuzun aşırı pil tüketeceği durumlarda, o sırada kullanmayacaksanız ve erişilebilir olmanız öncelikli değilse, pilden tasarruf etmek için Uçak Modu'na başvurabilirsiniz. Diyelim kara yoluyla şehirler arası gidiyorsunuz ve telefonunuz habire erişim kurmaya çalışıyor, medeniyete yaklaşana kadar ekranı yukarı kaydırıp Uçak Modu'nu kolayca aktif-pasif yapabilirsiniz. 

7- Arkaplanda Uygulama Yenile'yi kapatın

Arka tarafta sinsi çalışan servislerden biri de Arkaplanda Uygulama Yenile'dir. Ayarlar/Genel bölümüne girip "Arkaplanda Uygulama Yenile" alanında uygulama bazlı olarak izinleri yönetebilir veya kafadan komple kapatıp mutlu yarınlara yelken açabiliriniz.

uygulama yenile

8- Kullanmıyorsanız Bluetooth ve WiFi’ı kapatın

"O kadar da pil tüketiyor mu ya" tartışamalarının hüküm sürdüğü konulardan biri, WiFi ve Bluetooth'un açık olmasıyla ilgili yaşanıyor sürekli. Bluetooth'la düzenli olarak işiniz yoksa zaten kapatın gitsin. WiFi'da durum biraz çetrefilli. Her ne kadar ayarlanabilse de, bağlı değilken telefonunuz yeni tanışacağı WiFi bağlantılar arıyor veya bazı uygulama ve servisler düzenli olarak WiFi kullanmak istiyor. Bunun yerine GPS veya hücresel ağı kullanmaları mümkün hale gelir. Bence çok elzem olmasa da (ben kapatmıyorum) yine de bu listeye yazayım ki arkamdan konuşmayın.

9- Pil kullanım bilgilerini kontrol edin

iOS 9'la birlikte pil verimliliği konusunda bilgiler zenginleşti. Pil verimliliği için Ayarlar/Pil bölümüne girerek telefonunuzdaki uygulamaların pil tüketiminde ne kadar günah sahibi olduğunu ölçebilirsiniz.

10- Düşük Güç Modu’nu etkinleştirin

Dışarıdasınız ve pil seviyesi %20'nin altına düşerek kırmızılaştı. Sizde de bende olduğu gibi bir panik atak hali vuku buluyor mu? Telefonumun şarjı çok az olduğu için programımı değiştirip dışarı çıkmadığım olmuştur. Neyse ki tüm tasarruf tedbirleriyle birlikte, iOS 9'la birlikte kullanıma sunulan Düşük Güç Modu, bir nebze su serpiyor yüreklere. iPhone’unuzun yakın zamanda şarj edemeyecekseniz, pil seviyesi %20’ye ve daha sonra %10’a düştüğünde telefonunuzun sizi bilgilendirmesi için bu modu aktif hale getirebilirsiniz. Düşük Güç Modu’nu Ayarlar/Pil menüsünden etkinleştirdiğinizde otomatik olarak parlaklığı azaltır, aygıt performansını optimize eder ve sistem animasyonlarını en aza indirir. Arka planda içerik indiriliyorsa durdurur; AirDrop ve iCloud ile eşzamanlama ve Devamlılık gibi özellikleri devre dışı bırakır. Bu mod devrede olduğunda telefon görüşmesi yapmak, e-posta ve mesaj uygulamalarını kullanmak, web'i kullanmak elbette mümkün. iPhone'u şarja bağladığınızda mod otomatik olarak kapanıyor.

pil

11- Telefonunuzu sürekli kontrol edip durmayın

Şimdi sakin olun ve o telefonu masaya bırakın. Tamam, itiraf ediyorum ki ben de onlardanım. Hiçbir bildirim filan yokken bile iki dakikada bir telefonu açıp kontrol edenler olarak biraz abartıyoruz. Telefonu işimiz yokken bile sürekli kurcalayıp durmamız da pil tüketiminde safi zarar. Telefonla aramızdaki ilişkiyi daha seviyeli bir noktaya çekmek başka faydalar da sağlayacaktır şüphesiz. Bakın bahar geliyor, kafanızı kaldırıp etrafa bakın :) Listemize böyle romantik bir madde de eklemek iyi oldu hem.

12- Kullanmıyorsanız Siri’yle vedalaşın

Siri'yle bir sorunum yok, onu seviyorum. Fakat sanki... Bilemiyorum, ilişkimizde adı konulmamış bir sorun var gibi. Türkçe konuşmaya başlamasıyla geleneksel şakalarımıza maruz bıraktığımız Siri, hayatınızda yer kaplamıyorsa, onu da devredışı bırakın gitsin. Ayarlar/Genel/Siri şeklinde bir ziyaret yapabilirsiniz. Tabi buna kendinizi hazır hissediyorsanız.

siri

13- Gereksiz bildirimleri kapatın

Ah o gereksiz bildirimlerin gözü kör olsun. Hem sadece pil yemekle de kalmıyor, rahatsız ediyorlar olur olmadık zamanlarda ekrana fırlayıp. Üşenmeyin ve bu ayarı yapın. Ayarlar/Bildirimler bölümüne girip buradan tüm ne idüğü belirsiz, bildirim yollasa ne olur yollamasa ne olur diyebileceğiniz uygulamaların bildirimlerini kapatıyorsunuz. Neyse, sinirim geçti biraz.

14- Hareketli duvar kağıdı kullanmayın

Haklısınız, çok cool duruyorlar fakat bunun da bir bedeli var. Hareketli duvar kağıdı mı yoksa sosyal medyada biraz daha uzun süre fink atmak mı? Sizin için duvar kağıdının yanarlı dönerli, kımıl kımıl olması şart değilse Ayarlar/Duvar Kağıdı bölümünden kendinize fazla ışık saçmayan, koyu renkli ve hareketsiz bir duvar kağıdı seçin. Evet, bu daha iyi oldu kesinlikle.

15- Kullanmıyorsanız Spotlight Arama’yı kapatın

Kullanmıyorsan kapat gitsin kategorisindeki servislerden bir başkası daha. Ben kapatmam, çünkü deli gibi kullanıyorum fakat size öneririm o kadar da işinize yaramıyorsa. Spotlight Araması'nın da pil kullandığını biliyoruz. Ayarlar/Genel/Spotlight Araması bölümüne girip oradan tamamen veya uygulama bazında kapatabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.