2021'de dünyada 12 milyar dolarlık drone satışı olacak

2021'de dünyada 12 milyar dolarlık drone satışı olacak

İnsansız hava araçlarının yani drone'lar evlere girecek kadar küçüldü ve bu alandaki gelecek öngörüleri giderek netleşiyor. BI Intelligence'ın raporuna göre 2020 yılında dünyada 22 milyon drone sevkiyatı yapılacak.

Günümüzde drone'ların eğlenceden lojistiğe, savunma sanayiinden medyaya kadar çok çeşitli sektörlere hizmet ettiği malum. Bu durum teknolojik gelişmeleri hızlandırmakla kalmıyor, yerel ve ulusal çapta yönetmeliklerin yayınlanmasını da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla 'Drone'lar gelecekte nasıl bir hava trafiği oluşturacak' sorusu akla geliyor ve BI Intelligence'ın raporu bu konuda önemli bilgiler paylaşıyor.

Söz konusu raporda tahmin edilen rakamlara göre 2014 yılında dünya genelinde sadece 3 milyon drone varken bu rakam 2015'te 6 milyona çıkmış. 2016'da sadece 1 milyon kadar artması beklenen drone sayısının 2017'de 10 milyona, 2018'de ise 13 milyona çıkması bekleniyor. Sonrasındaki yıllarda ise sırasıyla 4, 5 ve 7 milyon adetlik artış bekleniyor. Yani 2020'ye gelindiğinde 22 milyon, bir yıl sonra da 29 milyon drone sevkiyatı yapılması bekleniyor.Ekran Resmi 2016-08-18 15.14.51

2021'de 12 milyar dolarlık pazar olacak

Rapordan yansıyan diğer rakamlara göre 2015'te 8 milyar olan drone satışı, 2021'de 12 milyar dolara yükselecek. Bu rakamları drone sayılarıyla kıyasladığımızda ise fiyatların oldukça düşeceğini söylemek mümkün. Zira drone sayısı yaklaşık yüzde 500 artarken, pazar hacmi yüzde 50 artacak gibi görünüyor.

BI Intelligence'ın raporunda da fiyat rekabetinin artacağı ve yeni başlayanların drone dünyasına adım atmasını kolaylaşacağı dile getiriliyor. Bunun yanında şirketler tarafındaki ilerlemenin son tüketici tarafındaki ilerlemeyi geride bırakacağına ve askeri/savunma sanayiinin bu sektöre öncülük edeceğine de yer veriliyor.

Rapora göre drone'lar için iki büyük pazar ABD ve Avrupa. Önümüzdeki yıllarda bu pazarlardaki regülasyonların genişlemesine bağlı olarak da gökyüzündeki drone sayısı giderek artacak.

Türkiye'deki drone sayısı kaç?

Keza Türkiye'de de bu konuda adımlar atıldığını paylaşmakta yarar var. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) drone’lara ilişkin talimatını yayınlamış ve Mayıs ayında kayıtlı insansız hava aracı sayısının 3 bin 357 olduğunu açıklamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.