SHGM drone talimatını yayınladı, Türkiye drone'larını kayıt ettirecek

SHGM drone talimatını yayınladı, Türkiye drone'larını kayıt ettirecek

Havacılık konusunda ülkemizdeki düzenleyici devlet kurumu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) web sitesi üzerinden drone'larla ilgili merakla beklenen talimatını yayınladı.

SHGM, geçtiğimiz yılın Haziran ayında bir taslak talimat yayınlamış ve insansız hava araçlarını (drone) kayıt altına almaya başlayacağının sinyallerini vermişti. Yayınlanan talimatla birlikte ülkemizde de tıpkı ABD'deki düzenleyici FAA gibi drone kayıt ettirme şartı getirildi.

Eğer sahip olduğunuz drone'un azami kalkış ağırlığı 500 gram ile 25 kilogram arasında ise, SHGM tarafından web üzerinden açılan kayıt sistemine drone kayıt işlerini yapmanız zorunlu. Drone'ların ağırlığının 25 kilogramdan fazla olması halinde ise bu araçlarının tescili gerekiyor. Talimat çerçevesinde askeri amaçlı olarak kullanılan ya da sadece kapalı alanlarda kullanılan İHA'lar kapsam dışında bırakılmış. Yine yarım kilogram altında ufak bir drone'a sahip iseniz, bunu kaydetmenize gerek yok.

SHGM tarafından yayınlanan talimat sadece drone kayıt işlemlerini değil, bu ürünlerim üretim ve ithalat, yetkinlik, sigorta ve drone pilotlarının eğitimi gibi konuları da kapsıyor.

Ülkemiz hava sahası içerisinde uçuş yapmak isteyen drone sahiplerinin, SHGM üzerinden açılan web adresi üzerinden 1 Mayıs 2016 tarihine kadar drone kayıtlarını gerçekleştirmeleri zorunlu. Aksi takdirde ise uçuş izinsiz sayılacak ve talimatta da belirtilen cezai yaptırımlar uygulanacak. Bununla birlikte SHGM, NOTAM adıyla anılan uçuş yasağı getirilen bölgelerin, askeri ya da havalimanı bölgelerinde drone uçuşlarının yapılmasını da talimatla yasaklıyor. Havalimanlarının 9 kilometrelik yarı çapında uçuş yapmak artık yasa dışı sayılacak, yine çok kalabalık alanlar üzerinde uçuş yapmak da yasaklanmış. Örnek vermek gerekirse bir Cumartesi günü Taksim meydanı üzerinde irtifa ne olursa olsun drone ile uçuş gerçekleştirmek yasak olacak.

Kayıt işlemi sırasında drone pilotları TCKN, drone'larının fotoğrafları gibi belgeleri de hazırlayacak. Kayıtlar, bugünden itibaren başlayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.