Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü drone uçuşları için taslak talimat yayınladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü drone uçuşları için taslak talimat yayınladı

sivil-havacilik-drone-ihaSivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM),  Türk hava sahasında işletilecek ve kullanılacak olan sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerine dair bir taslak talimat hazırladı.

SHGM tarafından hazırlanan ve Türkiye'de uçurulacak olan drone'ları da kapsayan taslak talimat, insansız hava araçlarının tescili, operasyonları, seyrüsefer, bakım ve uçuşa elverişliliği ile verilecek hava trafik hizmetlerinin esaslarını belirliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan taslak talimata göre, 500 gram ağırlığından fazla olan uçan oyuncaklar, yani pek çok drone modeli, sivil kullanım amaçlı insansız hava aracı olarak kabul görüyor. İHA'lar taslak sözleşmede azami kalkış ağırlıklarına göre 4 farklı kategoride sınıflandırılmış. 500 gr - 25 kilogram arasında İHA0, 4 kilogram - 25 kilogram arasında İHA1, 25 ile 150 kilogram arasında İHA2, 150 kilogram ve daha fazla ağırlık sınıfı ise İHA3 olarak belirlenmiş.

SHGM'nin taslağıyla gelen önemli kurallardan bir tanesi, artık İHA ve sistemlerin işletici ya da sahiplerinin Türk hava sahasında uçuş yaptığı sürece sigorta yaptırma zorunluluğu. Taslak devreye girdikten sonra, sigortasız uçuş yasaklanacak. Bununla birlikte uçuş izni talep formunun taslağı da SHGM tarafından yayınlandı. Burada da drone ile gerçekleştirilecek uçuşların detay bilgileri verilecek.

SHGM, taslakta uçuşa yasak bölgeleri de dile getirdi. Buna göre irtifadan bağımsız olarak havalimanlarının meydan referans noktası merkez alınarak 15 kilometre yarıçaptaki alanda ve her iki yönde uzunlamasına 22 kilometrelik alanda uçuşlar yasaklanacak. Bununla birlikte helikopter pistleri, askeri bölgeler ve cezaevlerinin üstünde de İHA uçurmak yasak. Yine NOTAM kararıyla belirli ya da belirsiz süreli uçuşa yasak ilan edilen bölgelerde uçaklar gibi İHA'ların da uçması yasak olacak.

SHGM, yayınladığı taslak talimatla ilgili görüşleri de web sitesindeki Görüş Bildirme Formu aracılığıyla 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kabul edecek. Böylelikle, İHA sahipleri, işleticiler veya pilotlar bu taslak sözleşme ile ilgili görüşlerini SHGM ile paylaşabilecek ve yakında yayınlanması beklenen talimata dair söz hakkı sahibi olabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.