İnteraktif bedenlerle geleceğe bir adım daha

İnteraktif bedenlerle geleceğe bir adım daha

İngiltere'de bir sanat kolejinde takı tasarım öğrencisi olan Lucie Davis, taşımacılıkta abonman kart kullanan kişilerin kart arama sorunlarına çözüm üretmek amacıyla interaktif bir tırnak tasarımı geliştirdi. Bu tırnak tasarımı sayesinde artık kartınıza gerek kalmadan elinizi kart okutma cihazına yaklaştırarak ödeme yapabilir ve kartınıza ait tüm işlemleri yapabilirsiniz.

Her ne kadar Londra'da şu anda bu tür bir sistem için izin verilmemiş olsa da gelecekte bu teknolojinin kullanılabileceğine dair olumlu yorumlar almış Davis.

İnteraktif tırnaklar çok büyük bir resmin küçük bir parçası demek yanlış olmayacaktır. Artık teknolojiler bedenimizle bir hale geliyor.

Biohacking ve insan bedeninin modifikasyonu, şeylerin interneti ile hayatımızda daha fazla yer almaya başladı. Şeylerin interneti ile beraber vücudumuzun üzerinde konumlanacak cihazlarla beraber vücudumuzun içine girecek ve çok daha net bir parçamız olacak ürünler de artık konuşuluyor ve daha normalleşiyor.

Biohackerlar cihazları kontrol etmek ve diğer cihazlarla iletişim kurmak için vücutlarını kullanma konusunda oldukça ileriye gidebiliyor. Günümüzde bu çok ekstrem gibi görünse de ilerleyen yıllarda hepimiz için birer "normal" olabilir. Biohacker Brian McEvoy kuzeyi bulduğunda hatırlatması için derisinin altına bir pusula eklemiş. Bu örneğe benzer bir çok NFC ve RFID çipini vücudunun farklı bölmelerine ekleten insan bulunuyor dünyada. (Birer cyborg olma hayaliyle yaşadıklarını düşünüyorum.)

Bu gelişmeler geleceği ve dünya devlerini nasıl etkileyecek? 

Seattle merkezi Dagenrous Things (Tehlikeli Şeyler) isimli şirketin kurucusu Amal Graafstra son iki yılda biohacking ürünlerinin satışlarında %700 oranında bir artış olduğunu belirtiyor. Graafstra; "insan evriminin geleceğinin biohacking alanında olduğunu düşünüyorum" diyor.

Hikayesini anlattığı TED videosunu da izlemenizi tavsiye ederim.

Biraz daha geçmişe gidip bakacak olursak eğer Apple, taşınabilir bilgisayar alanında yaptığı devrim ve tabi sonrasında asıl büyük devrimi olan iPhone ile oldukça büyük bir ivme yakaladı ve dünyanın en değerli şirketi oldu. Samsung ve Xiaomi de sonradan gelerek Apple devrimini yakalamayı başardılar diyebiliriz. Artık akıllı telefon, bilgisayar ve tablet alanındaki doygunluğa ulaşıldığına göre (sadece Apple 1 milyarıncı telefonu sattığını açıkladı) yeni bir şeylerin zamanı geldi de geçiyor demektir.

Hepimiz "şeylerin interneti" ve "giyilebilir teknolojiler" alanında büyük gelişmeler olacağında hemfikiriz ve hatta akıllı saatler ile bir başlangıç yapıldı bile. Peki ya kaçırdığımız bir şey varsa? Geleceğin en büyük ve en önemli teknoloji şirketleri, giyilebilir teknolojiler alanında değil de vücudumuza entegre edilecek ve bizleri birer basit cyborg yapacak ürünler üreten firmalardan çıkacaksa ne olacak?

Hem sanayi devrimini hem de insan evrimini gerçekleştirecek biyolojik olarak bizlerin birer parçası olacak bu teknolojiler beni "giyilebilir teknolojilerden daha fazla heyecanlandırıyor" bunu itiraf etmem lazım. Daha önce sizlerle paylaştığım "yapay sinir ağları" konusu, vücudumuzun birer robota dönüşmesi önündeki en büyük engelin neredeyse artık ortadan kalktığını anlatıyordu. 3D printer ve medikal alandaki yenilikler de hepimizi etkilemişti ve bütün bunlar birleşince hem sanayi hem de insan evrimi alanında büyük bir patlama yaşanacağını ve bu dönemin çok da uzakta olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.