Apple'ın uygulama geliştiricilerine ödediği tutar yıllara göre nasıl değişti?

Apple'ın uygulama geliştiricilerine ödediği tutar yıllara göre nasıl değişti?

Temmuz ayında 1 milyar iPhone sattığını duyuran Apple, bir yandan da geliştiricilerle olan ilişkilerini artırıyor. Apple'ın yıllara göre uygulama geliştiricilerine kazandırdığı gelirler de bunun en önemli göstergelerinden biri.

Apple CEO'su Tim Cook, Haziran ayında Apple'ın uygulama geliştiricilerine 50 milyar dolar kazandırdığını açıklamıştı. Bu zirve noktasından geriye doğru dönüp baktığımızda ise Apple'ın geliştiricilere ödediği tutarın nasıl değiştiğini görebiliyoruz.

Statista'nın verilerine göre Apple'ın geliştiriciler ödediği tutar 2010 yılı sonunda 5 milyar doların altındaydı. Aşağıdaki tabloya göre 10 milyar dolar sınırı 2013, 20 milyar dolar sınırı 2014 yılında, 30 milyar dolar sınırı ise 2015 yılı ortalarında geride bırakıldı. 40 milyar dolar sınırını 2016 başında geride bırakan Apple, 50 milyar sınırını da yine bu yıl içinde yakalamayı başardı

apple-gelistirici gelirleri

Yeni gelişmeler 2016 için büyük bir potansiyel vaadediyor

Bu ivmenin aynı şekilde devam etmesi halinde Apple'ın en hızlı yükselişi bu yıl içinde yakalayacağını tahmin edebiliriz. Hatta bu sene Apple'ın Pokemon GO'dan 3 milyar dolar kazanması bile sıradışı bir büyüme yaşanacağının göstergesi. Diğer yandan Apple'ın abonelik gelir payını ilk yıldan sonra yüzde 15’e düşüreceğini açıklayarak geliştiricilere daha fazla ödeme yapacağını da duyurmuştu.

Gerek Hindistan'daki geliştiricilere yönelik atılımı ve gerekse ilk kez 'bug bounty' programını başlatması Apple'ın geliştirici tarafına ağırılık verdiğini gösteren yeni gelişmeler. Bakalım beklenen Eylül ayı etkinliği Apple'ın geliştiricilere ödediği tutar hakkında yeni bir kilometre taşı olacak mı...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.