WalMart, Amazon'u devirme hayalleri kuran Jet.com'u satın alabilir

WalMart, Amazon'u devirme hayalleri kuran Jet.com'u satın alabilir

Marc Lore, 2010’da Diapers.com‘u Amazon’a sattıktan sonra Amazon'a rakip bir işle sahalara dönmesi 5-6 yıl kadar sürmüştü. Jet.com alan adıyla perakendecilerin yerel envanterlerine odaklanan Lore, girişimini halen Amazon'u düşündüren bir boyuta gelmedi ama Walmart'ın dikkatini çekmeyi başardı.

Büyük bir lojistik ağı kurmaksızın iş hacmini genişletmeye çalışan Jet.com, Wall Street Journal'ın haberine göre WalMart tarafından satın alınabilir. WalMart'ın Jet.com için ne kadar parayı gözden çıkaracağı meçhul ama konuya yakın kaynakların paylaştığı bilgilere göre Jet.com'un değeri 3 milyar dolara kadar çıkabilir.

Amazon vs. WalMart

Walmart-Amazon54 yıllık fiziki ticaret mazisine sahip olan WalMart'ın piyasa değeri 2015 yılında ciddi bir düşüş yaşamış ve aynı süre içinde Amazon.com'un değeri tırmanışa geçmişti. E-ticarete ağırlık vermeye başlayan WalMart, 2015 sonunda yakaladığı büyüme eğilimini halen sürdürse de Jet.com'u satın alması işleri oldukça hızlandırabilir. Zira Marc Lore sadece başarılı bir e-ticaret girişimcisi değil, Amazon'u yakından tanıyan ve dahası ona rakip olmayı hayal edebilen biri.

WalMart'ın e-ticaret satışları geçen yıl 14 milyar doları bulsa da bu toplam satışlarının sadece yüzde 3'üne denk düşüyor. Sam Walton'ın mirasçıları bu oranı hızla artırmak isterken, Amazon'un geçen yıl ki gelirinin 107 milyarı bulduğunu hatırlatmakta da fayda var.

E-ticarete taze kan

WSJ'nin paylaştığı bilgilere göre WalMart, e-ticaret satışlarını artırmak için 2 milyar dolarlık bir yatırımı gözden çıkarmış ki bu bütçenin Jet.com'un dışında kullanıldığını söyleyebiliriz. Son 9 çeyrektir internet satışalrındaki büyüme yavaşlayan WalMart'ın yeni bir şeyler yapmaya ihtiyacı olduğu ise aşikar. Keza CEO Doug McMillon da bu durumun farkında ve hamle yapmaya hazır gözüküyor.

Jet.com, New Enterprise Associates, Accel Partners, Fidelity Investments ve Goldman Sachs Group gibi öenmli yatırım şirketlerinden yarım milyar dolar yatırım almıştı. WalMart ise son dönemde WalMart Pay ile ödeme tarafında atak yaparak karlılığını artırma yoluna gitmişti.

WalMart, Eytan Daniyalzade ve Berk Atikoğlu'nun kurduğu Stylr adlı mobil alışveriş uygulamasını satın alarak yenilikçi çözümleri peşinde olduğunu da göstermişti.

Bakalım tüm bu rekabet sarmalı içinde Marc Lore'un hayalleri WalMart ile gerçeğe dönüşecek mi...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.