WhatsApp mesajlarınızı uygulamadan silebilirsiniz ama iPhone'unuzdan asla!

WhatsApp mesajlarınızı uygulamadan silebilirsiniz ama iPhone'unuzdan asla!

Yıllar önce konum geçmişimizin iPhone'da kayıtlı kaldığına dair iddianın bir benzeri bu kez WhatsApp için geldi. iOS uzmanı araştırmacı Jonathan Zdziarski, silinen WhatsApp mesajlarının cihaz üzerinde kayıtlı kaldığını ortaya koyuyor.

Zdziarski, yaptığı inceleme sonucundan WhatsApp'tan sildiği mesajların cihaz üzerindeki diskten silinmediğini tespit etttikten sonra konuyla ilgili bir blog yazısı paylaşmış. Silinen WhatsApp mesajlarının görüntüsünün adli bir iz olarak cihazda kalması, SQLite kayıtlarının cihazdan silinmediğinin veya iCloud yedeklemesinin bir eseri olarak yorumlanıyor.

Zdziarski, disk görüntülerinin WhatsApp tarafından kasıtlı olarak bırakıldığını iddia etmiyor. Zira Brezilya'daki bir kaç davada Whatsapp'ın mesajları geri getiremediğine dair savunmada bulunduğu biliniyor. Tabi bu durum kullanıcıları olası tehlikelerden kurtarıyor değil.

whatsapp-mesaj

iPhone'unuz ele geçirildiğinde WhatsApp mesajlarınızı tamamen silmiş olsanız bile geri getirilmesi mümkün. Yani olası adli vakalarda sildiğinizi e erişilemeyeceğini düşündüğünüz mesajlarınız resmi birer delil olarak karşınıza çıkabilir.

WhatsApp'ın, uçtan uca şifreleme yöntemiyle ağ üzerindeki iletişimi güvence altına alması geç de olsa takdir topladı ama Zdziarski'nin iddiası farklı bir açıkla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini gün yüzüne çıkarıyor.

Apple, 2011'de konum izlerinin iPhone'da saklı tutulmasını inkar etmişti. Keza yıllar içinde iOS üzerinde çok ciddi güncellemeler de yapıldı. Ancak Zdziarski, iMessage mesajları için de aynı sorunun olduğunu, hatta farklı iOS tabanlı cihazlarda da kayıtların yer alabileceğini paylaşıyor. Henüz WhatsApp'tan veya Apple'dan resmi açıklama gelmiş değil ama Zdziarski'nin iddiası tüm uygulamalar için açıklama yapılmasını mümkün kılabilir.

Bakalım önümüzdeki dönemde disk görüntülerinin saklı tutulması konusunda yeni vakalarla karşılaşacak mıyız. Mesela Androidli cihazlarındaki durumun ne olduğunu konusunda hiç bir bilgimiz yok?

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.