Girişimcilik denilince ilk akla gelen ülke ABD olsa da, dijital çağın etkisiyle dünyanın dört bir köşesinden yeni girişimler çıkıp küresel başarı yakalayabiliyorlar. Üstelik internetin sınırları kaldırmış olması girişimlerin nerede kurulduğunun da önemini azaltıyor.
Bu anlamda Türkiye’de başarılı olan girişimler kadar, vatandaşlarımızın yurtdışında kurdukları veya kurucu ortak oldukları pek çok girişim de var.
İşte Türklerin yurtdışında kurdukları girişimlerden bazıları...
Hazelcast
Hazelcast, Talip Öztürk ve Fuad Malikov ortaklığında 2008 yılında kurulan bir yazılım şirketi. Java programlama ve yazılım dili ile ilgili açık kaynak kodları paylaşan proje, daha sonraları ürettiği bulut teknolojileri ve kurumsal yazılımlar ile Kaliforniya’daki melek yatırımcıların dikkatini çekti ve ilk ofis de böylece Kaliforniya’da kuruldu.
Kobil
Kobil, 1978 yılında İsmet Koyun adlı Türk girişimci tarafından kuruldu. 18 yaşlarındayken okumak için gittiği Almanya’da birdenbire kendini bilişim sektörünün içerisinde bulan Koyun, Kobil için Alman mühendisliği ve Türk girişimciliğini bir araya getirdiklerini ifade ediyor. İnternet teknolojileri için güvenlik çözümleri sunan şirket, bugün 16 farklı ülkede hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıllarda Kobil Silikon Vadisi’ne de adım attı.
Koding
Koding, Sinan ve Devrim Yaşar kardeşler tarafından 2011 yılında kuruldu. Aslına bakarsanız kuruluşu 2009 yılına dayanıyor, fakat resmi olarak hayata geçişi 2011 yılını buluyor. Kuruluş yıllarının arkasında ise bir hikaye yatıyor. O yıllarda Sinan Yaşar Almanya’da bir yazılım şirketinde çalışıyorken, abisi Devrim Yaşar da Amerika’da bulunan bir yazılım şirketinde çalışıyor. Kendi deyişleriyle “tamamen eğlencesine” bir internet sitesi kuruyorlar ve ismini de ilk etapta “Kodingen” olarak belirliyorlar. Eğlence amaçlı kurulan bu açık kaynaklı kodlama teknolojisi, birden binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlanıyor. Bu olay üzerine Kodingen, 2011 yılında Silikon Vadisi’nin kazançlı topraklarına adım atıyor ve ismi de Koding olarak değişiyor. Milyon dolarlık yatırımları hızlı bir şekilde çekmeyi başaran Koding, gelişmeye ve yatırım almaya devam ediyor. Bu arada Koding’in Webrazzi ofisine de konuk olduğunu hatırlayanlar olacaktır.
Marvel
Marvel, Murat Mutlu isimli Türk girişimci ve 2 ortağı tarafından geliştirilen bir uygulama. Bu uygulama sayesinde herhangi bir kod bilgisine sahip olmadan kolay mobil uygulama prototipleri oluşturulabiliyor. Ardından bu prototipleri Android uygulamalarına dönüştürmek mümkün. Webrazzi’de de tanıttığımız Marvel bu güne dek 3 milyon dolara yakın bir yatırım aldı.
Medigo
Medigo, merkezi Berlin’de bulunan sağlık turizmi alanında hizmet veren bir şirket. Uğur Samut ve 2 ortağı tarafından 2013 yılında hayata geçirilen proje ile sağlık için yapılacak seyahatler büyük ölçüde kolaylaştı. İnternet üzerinden doktor arama, hastane seçme, hastane çevresi konaklama ve ulaşım hizmetlerine kadar bilgi veren ve rezervasyon yapmanızı sağlayan sitede 6 farklı dilde hizmet veriliyor, ancak bu dillerin arasında henüz Türkçe seçeneği yer almıyor.
Mobile Action
Silikon Vadisi şirketleri arasında yer alan Mobile Action, Aykut Karaalioğlu tarafından 2013 yılında kuruldu. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler’den mezun olan girişimci, 2 yıl işsizlikle mücadele ettikten sonra San Francisco’ya gitmeye karar vermiş. Arkadaşlarının evinde hayatına devam etmeye başlayan Karaalioğlu, çeşitli projeler geliştirdiği sırada eBay’den bir iş teklifi almış. eBay’de çalışmak yerine firmaya hizmet sunmayı teklif eden Karaalioğlu böylece ilk satışını yapmış ve ardından mobil uygulama optimizasyonu hizmeti sunan Mobile Action isimli şirketini hızlı bir şekilde kurmuş. 90 bin dolarlık ilk işinden sonra şu anda 100 binin üzerinde müşterisi bulunan şirketin değeri 100 milyon doların üzerinde.
MovieLaLa
2012 yılında Şahin Baydaş isimli Türk girişimci tarafından geliştirilen MovieLaLa, girişimini ortağı Dana Loberg ile birlikte hayata geçirdi. MovieLala film severler ile film sektörünün devleri ve üreticilerini bir araya getirmeyi hedefliyor. MovieLaLa, bundan bir süre önce de Apple için Trailer TV adında bir uygulama geliştirdi.
Mubi
Mubi, internet teknolojileri sektöründe çalışmalar yürüten bir girişim ve yine aynı isimle piyasaya sürdüğü mubi.com ile dünyaca ünlü filmlerin online izlenebileceği bir platform. Mubi, Efe Çakarel ve Gabe da Silviera ortaklığında 2007 yılında Palo Alto’da “The Auteurs” ismi ile kuruldu. 2010 yılında Silikon Vadisi’ne adım atan şirketin adı Mubi olarak değiştirildi ve şu an 177 ülkede 100 bin kullanıcıya hizmet veriyor.
NexDock
NexDock, akıllı telefonları masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla entegre kullanmaya yarayan bir yazılım ile piyasaya girdi. Aynı zamanda bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir proje ile akıllı telefonları bilgisayara dönüştürebilecek özel monitörler üretmeyi de hedefleyen NexDock’un kurucuları, Emre Koşmaz ve Yeliz Kayacan.
OpsGenie
2012 yılında Berkay Mollamustafaoğlu tarafından Washington DC'de kurulan OpsGenie, yazılım geliştirme ekipleri için akıllı bilgilendirme sistemi servisi sunuyor. Hali hazırda yarısını ABD'li şirketlerin oluşturduğu 1500'den fazla şirkete hizmet veren OpsGenie'nin 37 kişilik bir ekibi bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana her ay ortalama yüzde 10 büyüme gösteren şirket 10 milyon dolarlık bir de yatırım aldı.
Physio Health
Firdevs ve Melike Abacıoğlu kardeşler tarafından piyasaya sürülen sağlık konseptli Physio Health girişimi, 2015 yılında kuruldu. Harvard ve Stanford gibi üniversitelerde doktoralarını tamamladıkları sırada iki kardeşin bir araya gelmesi ile “izlenebilir sağlık” adını verdikleri bu proje de hayata geçti. Henüz erken aşamasındayken Y Combinator’ın dikkatini çeken girişim, bu sayede 120 bin dolarlık ilk yatırımını aldı.
SalaryFairy
Türkçe karşılığı “maaş perisi” olan SalaryFairy, Gözde ve Çağrı Aksay tarafından 2014 yılında Amerika’da hayata geçirildi. Maaş konuşmanın bir tabu olmasından esinlenerek geliştirdikleri hayata geçirilen SalaryFairy; LinkedIn profili ile erişilebiliyor, eğitim ve deneyim seviyesine, gerçekleştirilen projelere göre bir değerlendirmeden geçiliyor ve alınması muhtemel maaş aralığı görüntülenebiliyor. Merkezi New York’ta bulunan SalaryFairy kullanıcı sayısı hızla artmaya devam ediyor.
Slash
2015 yılının sonlarına doğru oluşturulan Slash, klavyeler ile yapay zeka teknolojisini bir araya getirerek oluşturulan bir proje. Arama motorlarında daha hızlı aramalar yapabilmenizi sağlayan bu girişim henüz oldukça yeni. Kurucu ortakları arasında Cem Kozinoğlu ve Bülent Şık gibi Türk girişimcilerin bulunduğu ve Webrazzi’de de tanıttığımız Slash New York’ta hayata geçirildi.
Udemy
Udemy 2006 yılında Türkiye’de kurulan bir girişim olmakla beraber kuruluşundan kısa bir süre sonra kapandı. Udemy ile yeterli kazancı sağlayamadıklarını dile getiren girişimci Eren Bali, daha sonra Silikon Vadisi’nde aynı fikirle yer edinmeyi denedi. 2010 yılında tekrar kurulan şirketin şu anki değeri 1 milyar dolar. Eren Bali girişimin erken dönemlerinde tam 60 yatırımcıdan ret cevabı aldıklarını, ancak pes etmediklerini söylüyor. Amerika’da 3 ortakla kurulan şirket, şu anda en ünlü online eğitim sitelerinden biri olarak hizmet veriyor.
viviso
viviso, 2015 yılında Ali Serbest ve Ömer Diri isimli Türk girişimcilerin ortaklığıyla Sunnyvale’de kuruldu. Online TV, Online TV çözümleme ve analizi konularında hizmetler sunan girişim henüz çok yeni olmasına rağmen 750 bin dolar civarında yatırım aldı. viviso, reklamların sıkıcılığından yola çıkarak geliştirilen kişiye özel reklam optimizasyonu sunuyor.
Wanelo
“Alışverişin Pinterest’i” sloganı ile piyasaya sürülen Wanelo şirketinin ismi; Want, Need ve Love kelimelerinin birleşiminden meydana geliyor. Kurucu ortakları arasında yer alan Atasay Gökkaya, aynı zamanda şirketin yazılım mühendisi olarak da görev yapıyor. 2012 yılında kurulan girişim bu güne kadar yaklaşık 14 milyon dolarlık yatırım aldı ve 300 binden fazla mağaza ile kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor.
WeSnap
WeSnap uygulaması, Gökhan Çeliker isimli Türk girişimci tarafından 2013 yılının son aylarına doğru Türkiye’de oluşturuldu. Uygulamanın hayata geçişinin hemen ardından, 2014 yılında Silikon Vadisine yerleşen Çeliker bu sayede WeSnap’i küresel olarak daha hızlı büyütme imkanı yakaladı. WeSnap ile çektiğiniz fotoğraf veya videonun yarısını diğer kullanıcılar tamamlıyor ve ortaya gerçekten çok ilginç sonuçlar çıkabiliyor.
Eğer sizin de yurtdışında kurulduğunu bildiğiniz başka önemli girişimler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Görsel Kaynak: Shutterstock