Uzay mekiğinde 400 bin, Facebook'ta 61 milyon, Google'da ise 2 milyar kod satırı var

Uzay mekiğinde 400 bin, Facebook'ta 61 milyon, Google'da ise 2 milyar kod satırı var

Eylül 2015'te Google Mühendislik Müdürü Rachel Potvin, Google servislerinin tamamının 2 milyar satır koddan oluştuğunu paylaşmıştı. Henüz paylaşılan bir tablo ise bu hesabı daha iyi anlamamızı sağlayacak referanslar sunuyor.

NASA, Quora, Ohloh ve Wired'dan derlenen bilgilerle oluşturulan aşağıdaki tablo Unix'in birinci sürümünden başlayarak farklı yazılım ürünlerinin kaç satır koddan oluştuğunu gösteriyor. Örneğin Unix v.1.0 10 bin satır koddan, ortalama bir iPhone uygulaması 40 bin satır koddan oluşuyor.

Tabloya göre bir uzay mekiği 400 bin satır kod ile, Windows 3.1 ise 2,3 milyon satır kod ile işlem görüyor. Liste bu şekilde HD DVD Player'dan World of Warcraft'a, Firefox'tan Android'e F-35 savaş uçağından Windows 7'ye kadar uzayıp gidiyor. Ve listenin zirvesinde bizi Facebook ve Google bekliyor.

Google'ın daha önce paylaştığımız gibi 2 milyar satır koddan oluştuğunu referans alan tablo Facebook için sadece 61 milyon satır kod ile çalıştığını gösteriyor. Evet, 61 milyon satıra karşılık 2 milyar satır kod.

Önceki yazıda olduğu gibi yine satır sayısının işlevsellik ve kalite ile ilişkisini sizin yorumlarınıza bırakıyorum ama Google mühendislerinin sadece 'kod salatası' yaptığına inandığımı da söyleyemem. ;)

google-facebook-kod google-facebook-kod-2

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.