Avrupa Birliği ile Google arasındaki tekelcilik davasında yeni bir perde açılıyor. Reuters'in haberine göre Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, arama reklamcılığı pazarında rakiplerini engellediği için üçüncü kez Google'ı soruşturmaya başlıyor.
Avrupa Parlamentosu 2014'te Google’ın arama motoru hizmeti ile diğer işlerini birbirinden ayırmasını istemiş, 2015 yılında ise tekelcilik davasıyla Google'ı hesaba çekmek istemişti. Bu kez işleri biraz daha ileri taşıyan Avrupa Birliği Komisyonu, Google'ın kendi alışveriş hizmeti sonuçlarına öncelikli olarak yer vermesini durdurmak istiyor.
Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager, Google'ın yenilikçi ürünleriyle hayatımızı kolaylaştırdığını söylüyor ve bu durumun Google'a diğer şirketlerin rekabet şansını ve yenilikçiliğini engelleme hakkı vermediğini ekliyor. Konuyla ilgili olarak Google'a iki itiraz açıklaması gönderen komisyon, yeni suçlamasında Google'ın hakim pozisyonunu rakiplerinin reklamlarını yapay olarak engellemek için kullandığını belirtiyor.
AdSense ve AdWords Google'ı kolluyor mu?
Vestager, aynı zamanda Google'ın rakiplerinin üçüncü parti sitelerde reklam konumlandırmasını engellediğini de ifade ediyor ki bu durum direkt olarak AdWords'ün ve Adsense'in işlevini sorgulamamıza neden oluyor. Keza Avrupa Birliği Rekabet Komisyonu'nun hem AdSense'i hem de AdWords'ü 2010 yılından bu yana gözlem altında tutuyor ve görünüşe göre tüm bu iddialarını artık bir sonuca bağlamak niyetinde.
Google ise her zamanki gibi konuyla ilgili detaylı bir yanıt vereceğini ve kullanıcıların seçeneklerini artırmaya inandığını söylüyor. Eğer Google, suçlamaların altından kalkamazsa her bir itiraz/suçlama için küresel gelirinin yüzde 10'una kadar ceza ödeyebilir. Artık Alphabet'in bir parçası olan Google'ın geçen yıl kaydettiği gelir ise 75 milyar dolar civarında. Yani Google, 15 milyar dolar kadar büyük bir ceza ödeyebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap