Astım krizlerini erkenden tespit edebilen bileklik

Astım krizlerini erkenden tespit edebilen bileklik

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi araştırmacıları solunum problemleri çeken kişilere yardımcı olabilecek akıllı bir bileklik geliştirdi. Bilekliğin en önemli özelliği astım krizlerini erkenden teşhis edip, kişiyi uyarabiliyor olması.

Giyilebilir teknolojilerin adımlarımızı saymaktan çok daha fazlasını yapabileceğini biliyoruz. Ama şu anda kullandığımız akıllı giyilebilir cihazların çoğunlukla basit amaçlar için kullanılabildiği de bir gerçek. Ötesini düşünen araştırmacılar (ASSIST) astım problemi olan kişilerin beklenmedik problemlerle karşılaşmasını önlemek için sensörler ve solunum-ölçer (spirometer) ile donatılmış bir bileklik geliştirmişler.

wristbandredblock

Bileklik, geleneksel akıllı bileklikler gibi adımları saymakla kalmıyor. Nabız, kan basıncı gibi değerleri de ölçüyor. Gün içerisinde bir kaç defa bilekliğe üflüyorsunuz, sensörler ve spirometer nefes alışverişinizi ölçerek akciğer durumunuzu ve çıkardığınız hırıltıyı da ölçerek analiz ediyor. Böylece astım krizleri önceden tespit edilebiliyor.

wrist-968x644

Bu bilekliğin en önemli özelliklerinden biri de kendi kendine enerji üretebiliyor olması. Üzerinde bulunan solar paneller sayesinde ihtiyaç duyduğu, zaten düşük miktarda olan enerjiyi kendisi üretebiliyor. Böylece şarj problemini düşünmek gerekmiyor. Henüz araştırma ve geliştirme aşamasında olduğu için şıklık ve minimallikten uzak bir tasarıma sahip olsa da sağlık söz konusu olduğu zaman bu konular ikinci planda kalabiliyorlar.

Giyilebilir teknolojilerin sağlık alanında bu şekilde verimli kullanımı, gelecekte bir çok sağlık probleminin önüne geçilebileceğinin işaretlerini veriyor. En azından sürprizler ortadan kalkmış olacak diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.