Yıllık binlerce dolar kazandıran Airbnb'nin diğer sektörlerle imtihanı

Yıllık binlerce dolar kazandıran Airbnb'nin diğer sektörlerle imtihanı

Airbnb'nin konaklama sektörüne vurduğu darbe hiç beklenmediği kadar sert oldu ve bu etkinin halen devam ettiğini söylemek mümkün. Üstelik Airbnb sadece konaklama sektörünü değil gayrimenkul sektörünü de etkiliyor ve bireylere de ciddi bir gelir kapısı olmayı sürdürüyor. Tabi bu durum bazı tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Kısa süre önce yayınlanan bir araştırma New York City'de Airbnb'de popüler olan yerlerin konut fiyatlarına etkisini gözler önüne sermişti. Söz konusu rapora göre Airbnb'nin popüler olduğu bölgelerde ticari konaklama seçenekleri azalırken konut fiyatları da artış gösteriyor. Airbnb de New York City için açıkladığı gelir rakamları ile konuya ışık tutuyor.

NYC'de ortalama Airbnb kazancı ne kadar?

Airbnb'nin açıkladığı rakamlara göre New York City'deki Airbnb listelemesi yapanlar ortalama 5.747 dolar kazanıyor. Yani aylık 450 dolar civarında bir ek gelir elde edebiliyor. Elbette ortalama şehrin farklı bölgelerine göre değişim gösterebiliyor.

Haziran 2015-Haziran 2016 arasındaki istatistiklere göre kimi yerlerde yıllık 8.286 dolar kazanılabilirken, kimi yerlerde 4.100 dolar gelir elde ediliyor. 1 Haziran itibarıyla New York City'deki Airbnb listelemesi ise 41 bini geçiyor.

Birden çok listeleme yapanlar 'dışarı atılıyor'

Diğer yandan Airbnb, birden fazla listeleme yapan kişilerin 2.233 listelemesini siteden kaldırmış. Manhattan'da 1.585, Brooklyn'de 464 ve Queens'de 126 listelemeyi kaldıran Airbnb, bu sayede gayri nizami kullanımların da önüne geçmek istiyor.

Airbnb'de kiralamak için ev satın alınabildiği de düşünürsek, Airbnb'nin kesinlikle bir yıkıcı inovasyon girişimi olduğunu söyleyebiliriz. Tabi zaman içinde şartların değiştiğini ve geleneksel sektörlerin yeni girişimlere karşı direnç oluşturduğunu söylemek de mümkün. Hatta Berlin'de Airbnb tipi kiralamaların yasaklanması işin farklı boyutlara taşınabileceğini de gösteriyor.

Neticede Airbnb'nin bir şekilde ayakta kalmaya devam edeceğini ve teknoloji dünyasının yeni Airbnb'ler çıkaracağını pekala söyleyebiliriz. Önemli olan bizim bu geleceğin neresinde duracağımız...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.