"Gelecek, bilgisayarları sadece olduğu haliyle bilenlerin değil, başka potansiyellerinin de olduğuna inananların elindedir." - Halt and Catch Fire
Evans Data Corporation 2016 yılının ilk yarısına ilişkin dünyanın bir çok farklı ülkesinden 1441 geliştiricinin katıldığı anketin sonuçlarını yayınladı. Bu anketin global çapta iyi bir örnek küme oluşturduğunu öncelikle belirtmek lazım. 6 farklı dilde ve neredeyse 4 farklı kıtada yapılan araştırma bir çok farklı çalışma alanındaki geliştiricileri kapsamış. (Ödeme çözümleri, mobil geliştiriciler, yapay zeka geliştiricileri, veritabanı uzmanları, makine öğrenimi, IoT...)
Anket sonuçlarının özeti, geliştiricilerin ortak bir karar almışcasına yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) alanına odaklandığını gösteriyor. Geleceğin artık bu alanda olduğundan emin durumdalar ve uzmanlık alanları ne olursa olsun bu iki ana konuyu kapsayacak şekilde hareket ediyorlar.
Örneğin anket sonuçlarına göre veri madenciliği uygulamaları alanında uzman geliştiriciler, robot bilimi, otomobiller ve eğlence sektörlerine odaklanmaya başlamışlar. Veri madenciliği uygulamaları geliştiricileri, IoT ile kullanımı hızla yaygınlaşan sensörlerin geleneksel yöntemlere göre sağladığı detaylı ve daha anlamlı datanın bir çok farlı alanda kullanabileceğini fazlasıyla benimsemiş durumdalar.
Örneğin bir fitnes uygulaması veya kolunuzdaki akıllı saatiniz hakkınızda hayal edemeyeceğiniz kadar şeyi analiz ve takip ediyor. Kaç adım yürüdüğünüz, nabzınız, yeme-içme alışkanlıklarınızın sağlığınıza etkisi, diyet programınız, günün hangi zamanlarında kaliteli vakit geçirdiğiniz ve daha aklınıza gelmeyen bir çok şey.
Veri madencilerine göre bunlar harika anlamlı datalar. Reklamlar bu verilere göre çok daha detaylı olarak hedeflenebilir ve şirketler bir müşteri olarak sizin kim olduğunuzu, ne istediğinizi çok daha net bir şekilde görebilir.
Tam da bu nedenle ankete katılanların %45'i IoT alanında geliştirme yapmanın genel stratejileri içerisinde çok önemli bir yer konu olduğunu biliyor ve ona göre hareket ediyor.
Ankete katılanların %69'unun önümüzdeki 12 ay içerisinde bulut tabanlı bir uygulamayı geliştirip yayına alacağını belirtmesi de bir diğer önemli detay.
Geliştiricilerin bulut teknolojilerini benimsemesi oldukça anlamlı. Veriye erişimi inanılmaz rahatlatıyor, donanımsal değişimler yapmaktan onları kurtarıyor ve platformlar arasında oldukça uyumlu hareket etmelerine imkan sağlıyor. Bu nedenle bulut tabanlı teknolojileri kullanmaya hızlı adapte oldular ve ilerlemeye başladılar.
Bir geliştirici gibi düşünürseniz eğer artık büyük veriyi saklamak ve tekrar erişmek bulut teknolojileri sayesinde çok daha kolay. Bir çok farklı araç sayesinde "daha fazla" veriye ulaşmak da çok daha rahat o zaman bunları bir araya getirerek yapay zeka alanında çalışmalar yapmaları/yapmak istemeleri oldukça doğal karşılanabilir. Hepimizin bildiği gibi günümüzün en büyük datalarına sahip Google ve Facebook gibi firmalar da yapay zeka alanında oldukça önemli çalışmalar yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler.
Devasa veriler ve bunları anlamlandıran geliştiriciler yaptıkları çalışmalarla birbiriyle daha fazla bağlantılı, akıllı ve daha otomatik bir dünya hazırlıyorlar.
Peki bir geliştirici olarak siz bu değişimin neresinde olduğunuzu düşünüyorsunuz?
"Bilgisayarlar asıl şey değillerdir, bizi asıl şey ulaştıracak şeylerdir!" - Halt and Catch Fire