Çin'den roket teknolojisinde yeni bir adım

Çin'den roket teknolojisinde yeni bir adım

Çin, hızla gelişen roket teknolojisi programında yeni bir önemli adım attı. Geçtiğimiz Cumartesi Long March 7 isimli roket başarıyla fırlatıldı. SpaceX'in Falcon 9 roketi ile aynı sınıfa mensup Long March 7, tam olarak 53 metre uzunluğunda ve 594 ton ağırlığında. Yaklaşık olarak 13.5 ton yük taşıma kapasitesine sahip.

Fırlatılan bu yeni roket içerisinde öncelikli olarak yeni nesil mürettebat kapsülü ve Cubesats adı verilen minyatür uydular taşıdığı bilgisi paylaşıldı.

Çin'in gelişen roket programı için bir kaç farklı açıdan önemli olan bu fırlatma Çin'in en güneyinde bulunan Hainan adasındaki Wenchang uydu fırlatma merkezinden yapılan ilk fırlatmaydı ve başarılı oldu.

Bu fırlatma merkezi sayesinde artık yörüngeye erişim çok daha kolay olabilecek. Teknolojik olarak yapılan yeniliklerin yanında fırlatma merkezi olarak da yeni teknolojilere sahip. Daha önceleri fırlatma rampasında kullanılan eski nesil hipergolik tehlikeli yakıtlar yerine gazyağı ve sıvı oksijen kullanılması da çevreci olması açısından önemli bir nokta.

Çin'in gelecek uzay projelerinin önemli bir parçası olan Long March-7 aynı zamanda Long March ailesinin orta sınıf bir üyesi ve gelecekte çok daha ağır yükler taşıyabilecek modellerin de öncüsü durumunda.

Long March 7'nin fırlatma videosu:

SpaceX Mars'da kolonileşmeyi sağlamayı hedeflerken Hindistan'dan sonra Çin'de artık kendi uzay istasyonları için çalışmalara başlamış görünüyor. Uzay taşımacılığı ve maliyetlerin düşürmeye çalışılması önümüzdeki yıllarda uzay teknolojisi ve uzay hakkında edineceğimiz bilgilerin de hızla artacağını gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.