Teknoloji, her an gelişen ve kendini yenileyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın bugünkü haline gelmesinde en büyük faktörlerden olan teknoloji, insan zekasının hangi noktalara dokunabileceğini her geçen gün gözler önüne sermeye devam ediyor. Kurulan hayallerin biraz yetenek ve çokça azimle gerçeğe dönüşmesi sonucunda hayata etki eden teknolojiler sınır tanımıyor. İnsan hayatını çok yakından ilgilendirdiği için de çoğu kişi teknolojiye karşı oldukça yoğun ilgi duyuyor. Fakat kimi geliştirilen teknolojileri kullanarak hayatını sürdürmeyi tercih ederken kimisi de sınırları zorlayarak çok daha fazlasını üretmek için gece-gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor.
Yüzyıllar boyu süregelen teknoloji tarihinde sayısız ismin imzası bulunuyor. Birçoğunu tanıyor ve ilgiyle takip ediyoruz. Bir kısmının yalnızca adını biliyor, ancak geliştirdiği teknolojileri kullandıkça minnet duymaktan kendimizi alamıyoruz. Bazıları ise teknoloji tarihinde anahtar rol oynamış olsalar bile geri planda kalmış ya da yalnızca diğer kahramanlardan daha az gündeme geliyor.
Medeniyetin kuruluşundan bu yana teknolojiye yön veren çok sayıda deha bulunuyor. Peki tüm dünyayı ilgilendiren, günlük hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alan teknolojilere katkıda bulunan bu kahramanlar kimler? İşte teknolojik gelişmelere imza atan 24 önemli isim...
Jack Dorsey
Sosyal paylaşım ağı Twitter’ın kurucuları arasında yer alan Jack Dorsey, 2008 yılına kadar da şirketin yöneticisi konumundaydı. Küresel iletişim anlamında oldukça önemli bir adım olan Twitter’ın yanı sıra mobil ödeme sistemi olan Square’in de kurucusu olan Dorsey, Amerika’nın 40 yaş altındaki en güçlü CEO’ları arasında bulunuyor.
Steve Jobs
Bilgisayar endüstrisinin en başarılı isimleri arasında yer alan Steve Jobs, Apple markasının da kurucu ortaklarından. Birçok kişinin ilham kaynağı olan isim, Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nın da kuruculuğunu üstlenmiş ve Apple şirketini de zirveye çıkarmıştır. Ayrıca Walt Disney şirketinin de en büyük hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olan mucit, 2011 yılında pankreas kanserinden dolayı hayatını kaybetti.
Tim Cook
Steve Jobs’un Apple’ın CEO’luğundan ayrılmasıyla yönetim koltuğuna oturan isim, Steve Jobs’un felsefesini en iyi kavrayanlardan biri olarak öne çıkıyor. Çalışma azmiyle adından sık sık söz ettiren Cook, ünlü spor giyim markası Nike’ın da yönetim kurulunda bulunuyor.
Jeff Bezos
E-ticaretin bugünkü boyutlarına gelmesinde büyük bir etkisi olan Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, 2013 yılında The Washington Post gazetesini satın aldı. Havacılık ve uzay araştırma şirketi olan Blue Origin’in de kurucusu olan Bezos, tüm dünyada örnek alınan bir fikir adamı.
Larry Page
Sergey Brin ile birlikte arama motoru devi Google’ı kuran Page, internet üzerinden hizmet sunmak konusunda birçok kişiye ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Şimdilerde Google’ın da çatısı altında bulunduğu Alphabet şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.
Sergey Brin
Google’ın kurucularından biri olan Sergey Brin, halen şirketin teknoloji başkanlığı görevinde bulunuyor. Her gün milyonlarca kişinin ihtiyaç duyduğu hizmetlere ulaşmasını sağlayan Google’ın kurucu ortağı, sayılı milyarderler arasında bulunmasına rağmen mütevazi bir şekilde yaşamını sürdürüyor.
Peter Thiel
Ödeme sistemi olan PayPal’in kurucularından olan Peter Thiel, Facebook’a ilk yatırım yapan kişi olarak da bir üne sahip. Ayrıca Palantir adındaki bilgisayar yazılımı ve hizmetleri şirketinin de kuruculuğunu üstlenen başarılı isim, 2010 yılında genç girişimcileri desteklemek amacıyla Thiel Bursu’nu oluşturdu.
Virginia Marie Ginni Rometty
Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM’in CEO’su ve yönetim kurulu başkanlığını yürüten Virginia Rometty, 1991 yılında katıldığı IBM kadrosunda hızla zirveye kadar yükseldi. Bunun yanı sıra Fotrune dergisinin “En Güçlü 50 Kadın” ve Forbes dergisinin de Dünyanın En Güçlü 100 İsmi” listelerinde yer alıyor. Mark Anthony Rometty ile evli olan başarılı ismin çocuğu bulunmuyor.
Linus Torvalds
Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi olan isim, bilgisayar mimarisine olan katkılarıyla tanınıyor. Kendisi halen OSDL’de (Açık Kaynak Geliştirme Laboratuvarları) Linux çekirdeği üzerinde geliştirmeler yaparak çalışmalarını sürdürüyor.
Steve Ballmer
2000 yılında Microsoft’un yönetim kurulu başkanı olan Steve Ballmer, 2013 yılına kadar da şirketin CEO’luk görevini yürütüyordu. Özellikle finansal konularda Microsoft adına önemli projelerde yer alan Amerikan iş adamı aynı zamanda dünyanın en zengin 100 kişisi arasında bulunuyor. Ayrıca Los Angeles Clippers basketbol takımını satın almak için ödediği miktarla rekor kırarak teknolojinin yanı sıra NBA tarihine de adını yazdırdı.
Steve Wozniak
Steve Jobs ile birlikte Apple markasının kuruculuğunu üstlenen Wozniak, kişisel bilgisayar alanındaki önemli buluşlarıyla tanınıyor. Apple donanımlarını tasarlamasının yanı sıra çoğu yazılım da mühendisi olan Wozniak, 2006 yılında da teknoloji şirketlerini geliştirme hedefi bulunan Acquiqor Teknoloji şirketini kurdu.
Jonathan Ive
Hepimizin bildiği üzere Apple markasını Apple yapan en önemli faktör ürünlerin tasarımı. Apple ürünlerinin bu ikonik tasarımlarının arkasında ise Jonathan Ive ismi yatıyor. İngiliz tasarımcı, Apple’ın tasarım departmanın başında bulunuyor ve Steve Jobs’un da hayran olduğu kişiler arasında yer alıyor. 1997 yılından beri Apple ürünlerinin tasarımcısı olan Ive, markayı beyaz renkle tanıştıran isim oldu. iPod’dan iPhone’a birçok ürünün tasarımına imza atan isim, teknoloji tarihine altın harflerle kazındı.
Shigeru Miyamoto
Japon oyun tasarımcısı ve yapımcısı Miyamoto, 1980 yılında Nintendo için çalışmaya başladı. Nintendo, Miyamoto’nun fikir babası olduğu oyunlar ve oyun konsolları ile bugünkü ününe kavuştu. Sayısız ödül alan tasarımcı ve fikir adamının Donkey Kong oyunu ile elde ettiği başarısından sonra hayat verdiği Mario karakteri Nintendo markasının maskotu olarak kullanıldı. Ayrıca Shigeru Miyamoto, 2007 yılında Time dergisinin “Dünyayı Etkileyen 100 Kişi” listesine adını yazdırdı.
Eric Schmidt
2006 - 2009 yılları arasında Apple’ın yönetim kurulu üyesi olan Eric Schmidt, aynı zamanda en popüler arama motoru olan Google’ın yöneticisi konumunda bulunuyor. Google’ın önemli teknolojik atılımlarında Schmidt’in imzası bulunduğunu söylemek mümkün. Şimdilerde en başarılı şirketler arasında üst sıralarda yer alan Google’ın bu duruma gelmesinde Schmidt’in inkar edilemeyecek kadar büyük bir payı bulunuyor. Bunlara ek olarak Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’nde akademisyen olarak yer alıyor ve eşi Wendy ile birlikte Kaliforniya’da yaşamını sürdürüyor.
Satya Nadella
Bilişim teknolojilerinde oldukça önemli bir yere sahip olan Microsoft şirketinin CEO’su Satya Nadella, 1992 yılında bu şirkete katılmıştır. Microsoft’un özellikle bulut bilişim yatırımlarında etkili bir rol oynayan Nadella, bilişim ve mühendislik alanlarındaki deneyimiyle göz doldurmaya devam ediyor.
Sheryl Sandberg
Fortune derigisi tarafından “En Güçlü 50 Kadın”dan biri seçilen Sandberg, Facebook’ta Mark Zuckerberg’den sonra en güçlü ikinci isim olarak bulunuyor. COO görevini yürüten Sheryl Sandberg, satış, pazarlama, iletişim, iş geliştirme gibi önemli departmanları denetliyor. Ayrıca başarılı iş kadını, bir dönem ABD Hazine Bakanlığı’nda ve Google’da da önemli görevlerde yer aldı. İş dünyasının en saygın isimlerinden olan Sandberg’in Facebook’un bu günlere gelmesinde oldukça büyük emeği var.
Larry Ellison
Veritabanı yazılım firması Oracle’ın kurucusu, 1997 yılında Apple markasının yönetim kurulunda yer aldı. 2014 yılında Oracle’daki CEO’luk görevinden ayrılan Ellison, veritabanı yazılımları konusundaki başarılarından sonra şimdilerde moleküler biyoloji üzerine eğiliyor ve bu konuda çalışmalarına devam ediyor.
Bill Gates
Microsoft'un kurucusu ve yazılım mimarı olan Bill Gates, aynı zamanda 75 milyar doların üzerindeki serveti ile dünyanın en zengin insanlarından biri. İlk şirketini 1972'de kuran Bill Gates, bundan 3 yıl sonra henüz 30 yaşındayken Microsoft'u kurdu. Bu sayede kişisel bilgisayar kullanımının yaygınlamasına büyük katkı sağlayan Gates aynı zamanda yardım severliği ve kurduğu vakıf il dağıttığı yardımlarla da tanınıyor.
Marissa Ann Mayer
2012 yılından bu yana Yahoo!’nun CEO’su olan Mayer, daha önce uzun bir süre Google’ın yöneticilik görevinde bulunuyordu ve şirketin ilk kadın mühendisi konumundaydı. Google Search, Gmail, Google News ve Google Images gibi önemli ürünlerin geliştirilme aşamasında yer aldı. Ayrıca Marissa Ann Mayer’a yürüttüğü çalışmalardan dolayı Illinois Teknoloji Enstitüsü tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Jack Ma
E-ticaret alanında dünya devi olan Alibaba Grup’un kurucusu ve başkanı olan Jack Ma, Alibaba’nın en büyük hissedarları arasında yer alan Softbank’ın da yönetim kurulunda bulunuyor. Çinli iş adamının asıl mesleği ise İngilizce öğretmenliği.
Elon Musk
SpaceX şirketinin kurucusu ve baş tasarımcısı, Tesla Motors’un kurucu ortağı ve ürün mimarı olarak görev alan mucit, bunların yanı sıra PayPal’in de kurucuları arasında bulunuyor. Teknoloji tarihine adını kazıyan ünlü isim, uzay ve alternatif enerji teknolojileri konusunda da çalışmalar sürdürüyor.
Paul Graham
İngiliz bilgisayar programcısı, risk sermayesi yatırımcısı ve deneme yazarı Paul Graham, en ünlü girişim hızlandırıcılarından Y Combinator’un kurucusu olma unvanına sahip. Dünyanın en önemli hızlandırma programları arasında yer alan Y Combinator, girişimlere tohum yatırım ve danışmanlık gibi destekler sağlıyor. Y Combinator’ın öncesinde Yahoo! Store adını alan Viaweb’in de kurucusu olan Graham; Scribd, Reddit, Airbnb, Dropbox gibi önemli şirketlere yaptığı yatırımlarla adından sıkça söz ettirdi.
Mark Zuckerberg
Tüm dünyanın kullandığı sosyal paylaşım ağı Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, dünyanın en genç zenginleri arasında yer alıyor. İlk başlarda Harvard Üniversitesi öğrencilerinin buluşma noktası olmak amacıyla kurulan Facebook, kurulduktan sonra 18 ay içinde Amerika’nın ve sonra da dünyanın en büyük arkadaşlık sitesi haline gelmiştir. Ünlü bilgisayar programcısının Facebook dışında da girişimler yapmaya ve eşiyle birlikte vakıf işleri yürütmeye devam ediyor.
Pierre Omidyar
1995 yılında Apple bilgisayarlarına yazılım geliştiren Claris şirketinde yazılım geliştirici olarak çalışan Pierre Omidyar, evinde kendine ait bir açık artırma sitesi oluşturdu ve eBay adını alan bu sitenin kullanımı hızla yükselmeye başladı. 31 yaşında milyarder haline gelen Omidyar, 2002 yılında PayPal’i 1,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Şimdilerde milyar dolarlık bir şirket haline gelen eBay’in kurucusu Omidyar, eşi ile birlikte Omidyar Network’unu kurdu. Bunların yanı sıra Merchant of Doubt ve Spotlight filmlerinin de baş yapımcıları arasında bulunan başarılı iş adamı, Nevada’da yaşamını sürdürüyor.
İlk insandan günümüze çok farklı kollarda gelişim gösteren teknoloji alanı, sayısız ismin disiplinli çalışmaları ve zekaları sayesinde birikim halinde şu anki haline geldi ve her geçen saniye ismini bile duymadığımız dehalarca geliştirilmeye devam ediyor. Bu nedenle sürekli olarak gelişme kaydeden teknoloji tarihine kazınmış isimler saymakla bitmiyor. Biz bir kısmını sizler için araştırdık, siz de eklemelerinizi yorumlarda belirterek yazıyı zenginleştirebilirsiniz.