WWDC 2016'ya günler kala Apple, App Store'da bazı değişiklikler yaptığını duyurdu. Yeni değişiklikler hem Apple için hem de uygulama geliştiriciler için önemli detaylar barındırıyor.
Hatırlatmak gerekirse Küresel Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Phil Schiller, 2015 sonunda App Store'un yönetimini devralmış ve farklı açılardan Apple'ı hızlandırma görevini üstlenmişti.
Uygulamaların yüzde 90'ı 48 saat içinde onaylanacak
Schiller'ın yaptığı açıklamalara göre App Store'da uygulamaların yayınlanma sürelerinin hızlandırılması, geliştiricilerle gelir paylaşımının yeniden düzenlenmesi ve uygulama keşfinin geliştirilmesi gibi yenilikler uygulamaya alınacak. En önemli yeniliklerden biriyse App Store aramalarında artık reklamlara yer verilecek.
Schiller, App Store'a gönderilen uygulamaların yüzde 50'sini 24 saat içinde, yüzde 90'ını da 48 saat içinde incelemiş olmayı hedefliyor. App Store'a her hafta 100 bin uygulama incelediklerini de ekliyor. Google son dönemde işin için insan etkisini katmış olsa da Google Play'de uygulama yayınlamanın genel itibarıyla bazı yazılım testlerini geçmek olduğunu söylemek mümkün.
Apple'ın abonelik gelir payı ikinci yıl yüzde 15'e düşecek
Apple'ın önemli yeniliklerinden biri de geliştiricilerle paylaşılan abonelik gelirinin birinci yıldan sonra düşürülmesi oldu. Apple artık abonelik modelinde aldığı yüzde 30 payı, ikinci yıldan itibaren yüzde 15'e düşürecek. Yani uygulama için aboneliklerdeki geliri birinci yıl gelirin yüzde 70'ini alırken, ikinci yıldan itibaren yüzde 85 gelir elde edecek.
Apple'ın bu adımı oldukça radikal bir çıkış oldu zira sadece haber ve medya uygulamalarında değil, oyun uygulamalarında da abonelik modeli kullanılabiliyor. Yani Apple'ın abonelik gelirlerinde düşüş, geliştiricilerin kazançlarında ise hızlı bir yükseliş görmek işten bile değil. Bu yeni tarife 13 Haziran'da uygulanmaya başlanacak.
Diğer yandan geliştiriciler bölgelere özel fiyatlandırma yapabilecek ve isterlerse sadık aboneler için fiyatları düşürüp, yeni aboneler için fiyatları yüksek tutabilecek. Abonelik başlatma ve bitirme işlemleri de daha hızlı/kolay yapılabilecek.
Uygulama keşfinde yenilikler
Yeni uygulamaların keşfedilmesini kolaylaştırmak isteyen Apple, 'Öne Çıkanlar' (featured) seçeneğinde artık daha önce indirilmiş uygulamaları göstermeyecek. Sadece yeni uygulamaları gösterecek. Ayrıca App Store'a 'Kategoriler' sekmesi eklenecek ve 3 boyutlu dokunma (3D Touch) özelliğiyle uygulama paylaşımı da mümkün olacak. Yeni uygulama güncellemeleri de sadece Perşembe günüyle sınırlı olmayacak.
Gülümseyin: Reklamlar
Apple için oldukça radikal bir yenilikse App Store aramalarında reklamların gösterilecek olması. Yani Google'da yapılan arama sonuçlarında gösterilen reklamlar gibi artık App Store'da bir arama yapıldığında da reklamlar karşımıza çıkacak. Elbette Apple'ın strateji güncellemesi mümkün ama şu an için arama reklamlarında sadece 1 tane uygulama gösterecek. Yani Google kadar abartmayacak. Tabi bu tek kişilik koltuğa oturan reklamveren açık artırmayla belirlenecek.
Uygulama reklamları App Store içeriğiyle yayınlanacak ve kullanıcı bilgileri reklamverenlerle paylaşılmayacak. 13 yaşından küçüklere de reklam gösterilmeyecek ama bunun nasıl denetleneceği meçhul. Bir anda herkesin kendini 13 yaşın altında göstermesi pekala mümkün. Ayrıca arama reklamları ilk olarak ABD'de yayınlanmaya başlanacak. Sonrasında ise diğer bölgelere yayılacak. Umarım Apple, bu yeniliği Türkiye'ye getirme konusunda da mobil cihazlarda olduğu gibi yavaş davranır.
1,5 milyon uygulamanın yer aldığı App Store'da arama reklamlarının gösterilecek olması oldukça mühim zira uygulama indirmelerinin yüzde 65'inin aramalardan geldiği belirtiliyor. Büyük markaların ve mobil uygulama şirketlerinin bu kanalı kullanacağı aşikar. Gel gelelim uygulama pazarlama şirketlerinin ve bu işten para kazanan mecraların gelirlerin düşüp düşmeyeceği de ayrı bir soru işareti.
Görsel Kaynak: Shutterstock1, Shutterstock2