Bitcoin’den zengin olanların listesi

2008 yılında Satoshi Nakamoto kod adlı bir geliştirici tarafından deneysel olarak temelleri atılan sanal para birimi olan Bitcoin, aradan geçen zaman içinde çok popüler oldu. Günümüzde pek çok internet platformu, alışveriş ve bağış için Bitcoin kabul eder hale geldi.

Diğer ödeme sistemlerinden farklı olarak Bitcoin herhangi bir merkezden yönetilmiyor. Belli kurallara bağlı olarak “madenci”lerin çıkarttıkları yeni Bitcoin’ler tedavüle girmiş oluyor. Zamanla kendi borsası da oluşan Bitcoin’ler, pazar değerinden alınarak duruma göre daha yüksek veya daha düşük değerden gerçek paralara bozdurulabiliyor.

Bitcoin’de istediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine para göndermeniz mümkün. Buna ödeme özgürlüğü deniyor. Yani bir aracı olmaksızın ödemenizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Banka tatildi, valördü, EFT sınırıydı, mesai bitmişti gibi türlü sıkıntılar yok. Paranızın kontrolü tamamen elinizde.

Bitcoin işlemleri ve Bitcoin’le yapılan işlemler, internet üzerinden kriptolanarak (güvenli şifreleme) yapılıyor. Bu nedenle Bitcoin için “kripto para” (cryptocurrency) tabiri de kullanılıyor. İşlemler gerçek kimliklerle değil, fakat dijital imzalarla yapıldığı için Bitcoin’le yapılan söz gelimi para transferini kimin yaptığını sistem üzerinde görmek mümkün olmuyor.

Bitcoin’in değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor; düşünce değeri azalıyor. Yeni Bitcoin yaratmanın önceden belirlenmiş bir prosedür ve limiti olduğu için dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin var. Arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor. Kısacası, paranın tüm özelliklerine sahip. Para gibi kullanışlı olduğu için de bir değeri var. Para gibi dayanıklı, taşınabilir, nadir bulunma, bölünebilme ve tanınma özelliklerinin yanı sıra, altın ve gümüş gibi fiziki özelliklerinden bağımsız bir değer sahibi olduğunun da altını çizmekte fayda var.

Gelecekte kağıt paranın tedavülden kalkıp sanal para birimine geçeceğini iddia edenler azımsanmayacak kadar çok. Küresel piyasalarda, dolar ve Euro’ya alternatif olarak sunulan Bitcoin, çok fazla tartışılsa da kullanan kişiler ve kurumlar giderek artıyor. İlk Bitcoin’ler 3 Ocak 2009’da piyasaya çıktığında 1 Bitcoin, birkaç kuruşluk değere sahipti. Aradan geçen yaklaşık 7 yılın ardından ise bu yazı hazırlandığı sırada 1 Bitcoin yaklaşık 446 dolar (yaklaşık 1350 TL) değere sahip.

Sanal para birimi olan Bitcoin’i kullanarak zengin olanların listesi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Dilerseniz gelin, kripto para milyoneri olan Bitcoin zenginlerini tanıyalım....

Kristoffer Koch: Norveçli öğrenci Kristoffer Koch, Bitcoin’in ilk piyasada görüldüğü 2009 yılında 150 Kroner (27 dolar) yatırım yaparak 5.000 Bitcoin satın almıştı. 2013 yılında yaptığı yatırımı hatırlayan Koch, şifresini hatırlamak için biraz çaba sarf etse de hoş bir sürpriz onu bekliyordu. 2009 yılında aldığı 5.000 Bitcoin’in değeri binlerce kez katlanarak yaklaşık 900 bin dolar seviyesine ulaştı.

Bitcoin'den zengin olan Kristoffer Koch

Charlie Shrem: Sadece 26 yaşında olmasına rağmen şimdiden milyoner. Kendisi, Manhattan’daki en meşhur gastro barlarından ve bölgede ilk Bitcoin kabul eden müesseselerden biri olan, Evr’in ortağı. Ayrıca Bitcoin alım-satım platformu olan Bitlnstant’ın kurucusu. Toplam 45 milyon dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin'den zengin olan Charlie Shrem

Roger Ver: Piyasadaki en güçlü Bitcoin yanlısı olarak biliniyor ve kripto para sahasındaki büyük yatırımcılardan biri. Şu an Tokyo’da yaşayan Roger Ver, Bitcoin ile ilgili onlarca projeyle uğraşıyor. “Bitcoin, dünya tarihinin internetten sonraki en önemli buluşu” şeklindeki ifadesi, en ünlü söylemleri arasında. Roger Ver’in 52 milyon dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin'den zengin olan Roger Ver

Cameron ve Tylor Winklevoss: Mark Zuckerberg’in Facebook’u kendilerinden çaldığını iddia eden kardeşler, var olan tüm Bitcoin’lerin yüzde 1’ine sahip. Harvard mezunu olan ikizler, yaptıkları yatırım ve Bitcoin alım-satım fonları ile kendilerinden söz ettirmeye devam ediyor. En ünlü söylemleri ise: “Bitcoin, Facebook’tan daha büyük olacak”. 400 milyon doların üzerinde bir servete sahip oldukları söyleniyor.

Bitcoin'den zengin olan Cameron ve Tylor Winklevoss

Jered Kenna: ABD’de açılan ilk Bitcoin borsası olan Tradehill’in kurucusu ve icra kurulu başkanı olan Kenna, Bitcoin işine 2009’da girişti. Ayrıca, San Francisco’nun Mission District’inde bulunan 20 Mission - Hacker Hotel’in de sahibi. 30 milyon dolarlık servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin'den zengin olan Jered Kenna

Yifu Guo: Avalon’un kurucusu olan Yifu Guo, Bitcoin madenciliği için özel üretilmiş donanımlar olan ASIC tabanlı çipleri yaratan ilk girişimci. Aynı zamanda Bitcoin uzmanı olan Guo, 2011 yılından beri Bitcoin’le ilgileniyor.

Bitcoin'den zengin olan Yifu Guo

Bruce Wagner: Amerikalı online talk show sunucusu olan Bruce Wagner, kripto parada yüksek miktarda kazançlar sağladı. Bitcoin’in başından beri destekçisi olan Wagner, aynı zamanda düzenlediği çeşitli konferanslarla Bitcoin’i anlatmaya devam ediyor.

Bitcoin'den zengin olan Bruce Wagner

Mark Karpeles: Japonya merkezli ilk ve bir zamanların en büyük Bitcoin borsası olan MT.GOX’un kurucusu ve CEO’su olan Mark Kerpeles, kripto para sayesinde zengin oldu. 500 milyon dolar civarında bir servete sahip olduğu iddia edilen Kerpeles’in o güne kadar yanında olan şans 2015’te Japon polisi tarafından tutuklanmasından beri pek yanında değil...

Bitcoin'den zengin olan Mark Karpeles

Eric Voorhees: Bitcoin girişimcisi ve aktivisti olan Eric Voorhees, birçok projeye imzasını attı. En çok bilineni ise Bitcoin ile çalışan ilk kumar sitesi olan SatoshiDice. Voorhees daha sonra SatoshiDice’ı o zamanki değeri 11,5 milyon dolar olan 126.315 Bitcoin karşılığında sattı.

Bitcoin'den zengin olan Eric Voorhees

Gavin Andresen: Bitcoin sisteminin mucidi olan Satoshi Nakamoto’dan sonra bu projeye en çok emek harcayan kişi olarak bilinen Gavin Andresen Bitcoin alanındaki en önemli programcılardan. Aynı zamanda her ne kadar serveti bilinmese de en önemli Bitcoin yatırımcılarından biri olduğu söyleniyor.

Bitcoin'den zengin olan Gavin Andresen

Mike Caldwell: Bitcoin’leri altın ve gümüşten bastığı “Casascius Coins” ile ilk kez fiziksel anlamda paraya dönüştürmüştür. Mike Caldwell, yaptığı çalışmalar sonucunda Bitcoin zenginleri arasına girdi.

Bitcoin'den zengin olan Mike Caldwell

Brian Armstrong ve Fred Ehrsham: Bitcoin cüzdan servisi olan Coinbase’in kurucularıdır. Girişimleri büyük miktarda yatırım alarak ticari başarıyı yakalamış ve ilk Bitcoin start up şirketlerden biri oldu.

Bitcoin'den zengin olan Brian Armstrong ve Fred Ehrsham

Vitalik Buterin: Genç bir bilgisayar programcısı ve teknoloji yazarı olan Vitalik Buterin, ilk basılı Bitcoin dergisi olan Bitcoin Magazine’in kurucusudur. Buterin, başta Ethereum olmak üzere kripto para tabanlı birçok projenin de sahibi.

Bitcoin'den zengin olan Vitalik Buterin

Ben Lawsky: NYSDF’nin (New York Finansal Hizmetler Departmanı) Bitcoin yüzü olarak tanınan Ben Lawsky, BitLicense düzenlemelerinin başında bulunuyor. Bitcoin endüstrisinde gerçekleştirdiği çalışmaları aralıksız sürdüren Ben Lawsky, Bitcoin zenginleri arasında yer alıyor.

Bitcoin'den zengin olan Ben Lawsky

Zach Harvey: Bitcoin ATM üreticisi Lamassu’nun kurucusu ve CEO’sudur. Zach Harvey, Bitcoin zenginleri arasında yer alıyor.

Bitcoin'den zengin olan Zach Harvey

Bobby Lee: Bobby Lee, Çin’in en büyük Bitcoin borsası olan BTC China’nın kurucusu ve genel müdürüdür. Kardeşi Charles Lee ile Bitcoin’den sonra en çok bilinen alternatif kripto para Litecoin’in mucidi oldu.

Bitcoin'den zengin olan Bobby Lee

Tony Gallippi ve Stephen Pair: Satıcıların kolaylıkla Bitcoin kabul etmesini sağlayan Bitcoin ile ödeme sistemi BitPay’in kurucularıdır.

Bitcoin'den zengin olan Tony Gallippi ve Stephen Pair

Tim Draper: Phillps Academy Andover, Stanford ve Havard’dan mezun olan Amerikalı girişim sermayedarı. Silk Road sitesinden ele geçirilen Bitcoin’lerin ilk açık artırmasında 30 bin, ikinci açık artırmada ise 2 bin BTC’yi verdiği teklif ile kazandı.

Bitcoin'den zengin olan Tim Draper

Andreas Antonopoulos: Nam-ı diğer “Bitcoin Hocası”. Vaktinin büyük bir çoğunluğunu Bitcoin’i anlatmaya ve onu öğretmeye adamış bir uzman. Yazdığı “Mastering Bitcoin” isimli kitap ile insanlara Bitcoin’i öğretmeyi amaçlayan ve katıldığı toplantılarda soruları cevaplayan Antonopoulos, Bitcoin’den zengin olanlar arasına girmiştir.

Bitcoin'den zengin olan Andreas Antonopoulos

Sam Onat Yılmaz: Sam Onat Yılmaz, BitAngels’in kurucu ortağı. Bitcoin ve kripto para ekosistemi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. DApps (Decentralized Applications Fund) şirketinde yönetici olarak görev yapmakta.

Bitcoin'den zengin olan Sam Onat Yılmaz

Craig Wright: 2015 sonlarında Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğinin Craig Wright olduğuna dair iddialar ortaya atılmış fakat Wright bu konuda sessiz kalmıştı. Fakat sonunda bu sessizliğin bir gereği kalmadığına karar vermiş olmalı ki Wright gerçekten de Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu açıkladı. Bu Bitcoin dünyası için önemli bir gelişme olmakla beraber, bal tutan parmağını yalar misali Wright’ın Bitcoin’in en zenginlerinden biri olması da sürpriz değil. Net olmamakla baraber Wright’ın yaklaşık olarak 450 milyon dolar değerinde Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin'den zengin olan Craig Wright

Elbette zengin olmak için pek çok alternatif yol var. Ancak, Bitcoin zenginleri belki de geleceğin dijitalde olduğunun en önemli göstergeleri arasında yer alıyorlar. Siz de bu platformlar üzerinden neler yapabileceğinizi keşfedebilir, online girişimcilik konusunda daha fazla bilgiye Webrazzi sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.