Mobil cihaz kullanımının artması gazetelerin tirajını düşürdü ama haber tüketimi dijital mecralarda tüm hızıyla devam ediyor. App Annie'nin yayınladığı rakamlar da Avrupa'da hangi haber uygulamalarının popüler olduğunu gözler önüne seriyor. Sonuçlardan çıkarılabilecek ilk sonuç, Avrupa'da dev küresel haber kurumlarının kullanımının azalması, buna karşılık yerel dildeki haber servislerinin patlama yapması.
App Annie'nin indirme sayılarını dikkate alarak paylaştığı listeye göre Birleşik Krallık'taki en popüler haber uygulaması BBC News. Kısa adı BBC olan British Broadcasting Corporation (Britanya Yayın Kuruluşu), Daily Mail Online tarafından takip ediliyor ve 3. sırada Sky News'i yer alıyor. İlk 5 sıra tamamen İngiliz haber uygulamalarına ait ama Buzzfeed'in de dahil olduğu ABD menşeli 4 haber uygulaması da Birleşik Krallık'ın en popüler haber uygulamaları arasına girmeyi başarmış.
Almanların listesinde tamamen ulusal haber uygulamaları var. Spiegel Online, Focus Online ve n-tv Nachricten ilk 3 sırayı alan haber uygulamaları. Almanya'ya benzer şekilde İsveç, İsviçre ve İsrail'de de en popüler 10 haber uygulaması sadece ulusal haber uygulamalarından oluşuyor.
Fransa'da ise sırasıyla LeMonde, 20 Minutes France ve Figaro ilk üç sırayı alıyor ve ilk 10'a sadece bir tanede Fransa dışından uygulama giriyor; İsviçre menşeli 20 Minutes France.
Türkiye'de durum nasıl?
App Annie, kendi raporunda Türkiye'ye yer vermemiş. Analitik içinden güncel duruma baktığımızda ise ülkemiz için de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Türkiye'de ücretsiz haber uygulamalarında ilk 10 sıranın neredeyse tamamı yerli haber kaynaklarına ait. App Store'da yanlış kategorilendirilen Twitter ve TKGM uygulamalarını saymazsak, her iki tarafta da sadece bir tane yabancı haber uygulamasının (Nabız) yer aldığını söyleyebiliriz.
Popüler Arapça haber uygulaması Nabd, hatırlarsanız Nisan ayında Türkiye'ye Nabız adıyla giriş yapmıştı. Bin 500 Arapça haber kaynağından derleme yapan bir uygulama, tam 37 farklı ülkede haber kategorisinde 1 numarada olduğunu paylaşmıştı. Görünüşe bakılırsa Türkiye pazarında da kısa sürede oldukça etkili bir çıkış yapmayı başarmış.
Türkiye'de en çok satan gazetelerin dijital tarafta kendini gösterememiş olması ise ciddi bir mesele ve dijital dönüşüm konusundaki uyumsuzluğu acı bir şekilde gözler önüne seriyor.