200 milyon euro büyüklüğündeki Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu faaliyete başladı

200 milyon euro büyüklüğündeki Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu faaliyete başladı

Türkiye'de ilk kez 2007 yılında iVCi ile başlayan "fonların fonu" açılımı Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu (TGIF) ile devam ediyor. Avrupa Yatırım Fonu danışmanlığında kurulan ve bugün üst düzey bir katılımla düzenlenen bir basın toplantısıyla resmi lansmanı yapılan TGIF, Türkiye'deki yatırım şirketlerine 200 milyon euro fon sağlayacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşen TGIF tanıtım etkinliğinin açılışında konuşan Avrupa Yatırım Fonu (EIF) Başkanı Pier Luigi Gilibert, yeni fonun Türkiye'nin inovasyon odaklı büyüme hedefini doğrular nitelikte olduğunu söyledi. Kamu özel iş birliği kapsamında değerlendirilebilecek 200 milyon euroluk fonun 60 milyon eurosu Hazine Müsteşarlığı; 60 milyon eurosu KOSGEB; 20 milyon eurosu Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve 60 milyon eurosu EIF tarafından sağlanıyor.

tgif22

TGIF'nin ana odağı özel sermaye fonları, risk sermayeleri, melek yatırımcılar ve erken aşama yatırımlar. Fonun kaynak dağılımının ise yüzde 40 erken aşama; yüzde 60 ileri aşama büyüme yatırımı şeklinde olması planlanıyor. Yani TGIF fonunun yaklaşık 80 milyon eurosunu tohum ve hızlandırıcı gibi erken aşama programlara ayırıyor. Yaklaşık 120 milyon euro tutarında yatırımın ise büyüme aşamasında olan girişimleri desteklemek için kullandırılması planlanıyor.

TGIF'nin yatırım süreci önümüzdeki beş yılı kapsıyor ve Nisan 2021'e kadar 10-12 fona yatırım yapılması ön görülüyor. Tıpkı bir girişim yatırımı gibi portföy yaklaşımını benimseyen TGIF'ye yapılacak tüm başvurular EIF'nin onayından geçiyor. Değerlendirme sürecinde yatırımcı ekip, yatırım stratejisi, yatırım yapılan şirketlerden değer yaratma becerisi gibi kriterler esas alınıyor.

TGIF'nin halefi niteliğindeki iVCi'nin performansıyla ilgili bilgiler paylaşan Pier Luigi Gilibert, 160 milyon euro büyüklüğündeki fonla 2009-2013 arasındaki dönemde 10 Türk fonuna yatırım yaptıklarını belirtti. Üçüncü parti kaynaklarla birlikte 1.8 milyar euroyu mobilize eden iVCi desteği sayesinde 53 girişime yatırım yapıldığını söyledi.

tgif

iVCi'nin Türkiye girişim ekosistemine etkisi ve buna referansla TGIF'nin sağlayacağı faydalarsa tanıtım etkinliği kapsamında düzenlenen iki panelde tartışıldı. Pınar Eczacıbaşı moderatörlüğünde düzenlenen “Girişim sermayesi yatırımları Türk girişimciler için nasıl bir değer yaratıyor?” paneline Pera Capital Partners Yönetici Ortağı Kerim Yalman, Mediterra Capital Partners Yönetici Ortağı Murat Erkurt ve EarlyBird Venture Capital Yönetici Ortağı Evren Üçok gibi yakından tanıdığımız isimler katıldı. iVCi'den TGIF'e geçişin önemli değişiklikleri temsil ettiğini belirten tapu.com CEO'su Emre Erşahin, bu şekilde fonun odağının teknoloji girişimleri dışına çıktığını da belirtti. Pınar Eczacıbaşı ise fonun 200 milyon euro olan büyüklüğünün 250 milyona çıkarılma isteklerinden söz etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.