Bitcoin'in mucidi Wright olmayabilir mi? [Güncellendi]

Bitcoin'in mucidi Wright olmayabilir mi? [Güncellendi]

Avustralyalı girişimci ve bilgisayar mühendisi Craig Wright, bu sabah Bitcoin'in mucidi olduğunu açıkladı ancak Wright'ın gerçek Satoshi Nakamoto olmadığına dair iddialar da aynı hızla yükselmeye başladı.

Kısaca hatırlatmak gerekirse Wright daha önce Bitcoin'in mucidi olarak tahmin edilmişti ancak kendisinden bir açıklama almak mümkün olmamıştı. Bugün ise üç büyük yayın organına (BBC, The Economist, GQ) özel açıklama yapan Wright, Bitcoin'in arkasındaki kişi olduğunu kanıtlayacak bilgileri önümüzdeki dönemde herkesle paylaşacağını söylemişti.

Bu iddia Bitcoin ekosisteminde hemen günün konusu haline geldi ve muhalif sesler yükselmeye başladı. Wright'ın üretilen ilk Bitcoinlere bağlı dijital imzalı mesajlar göstererek Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etmesi bazı kesimler tarafından asılsız bulundu ve bunun gerçek bir delil olamayacağı iddia edildi. Hatta bu şifrelenmiş imzanın çok kolay üretilebileceğine dair yorumlar geldi.

Diğer yandan Bitcoin Foundation'ın iki önemli ismi Gavin Andresen ve Jon Matonis de bu tartışmalar üzerine bağımsız birer blog yazısı yazarak Wright'ın Satoshi Nakamoto olduğuna inandıklarını dile getirdi. Andresen ve Matonis'in Nakamoto ile 2010 yılında iletişim kurmuş olmaları iddialarının değerini artırsa da halen bu konuda tüm kesimlerin mutabık olduğununu söylemek mümkün değil.

Bu açıklama kimin işine yaradı?

Reddit'te çokça eleştirilen Wright, ilgi çekme meraklısı tanımlanıyor ancak Wright'ın bir daha asla medyaya açıklama yapmayacağını duyurması bu iddiayla biraz ters düşüyor.

Neticede Dr. Wright'ın gerçekten S. Nakamoto olduğuna dair önemli iddialar var ama Bitcoin ekosistemi içinden yükselen (ve benim aksini kanıtlayamayacağım) iddiaları da göz ardı etmemek gerek. Dr. Wright halka açık kanıtlar sunana kadar da bu tartışmalar sürecek gibi.

Şimdilik tartışmayı rafa kaldırmak sanırım en doğru yol olacak. Zaten tüm bu tartışmalar Bitcoin'in değerine ciddi bir etki yapmış değil, dolayısıyla Craig'in açıklamasının kimsenin bir işine yaramadığını da söyleyebiliriz...

Güncelleme: Craig Wright, drcraigwright.net adresinde yaptığı güncellemeyle geri adım attı ve yeni bir kanıt yayınlamayacağını açıkladı. Mesajın tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Bitcoin Craig Wright

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.