Twitter sosyal ağ mı yoksa haber uygulaması mı?

Twitter sosyal ağ mı yoksa haber uygulaması mı?

Twitter'ı bugüne kadar belki en iyi tanımlayan Jack Dorsey'nin bundan beş yıl önce Forbes dergisine verdiği röportajda kullandığı  "geçici otonom bölgeler" şeklindeki sözleriydi. Hakim Bey'in meşhur nitelemesini kullanan Dorsey, insanların ortak bir amaç etrafında toplanmak ve hızlıca dağılmak için Twitter'ı kullandığını ima ediyordu. Bu yıl onuncu yaşını geride bırakan Twitter'ın hala en güçlü ve en zayıf yanı hala bu.

Öyle ki yeniden başa dönüyoruz... Twitter neye dönüşebileceğine de değil, bu kez ne olduğuna karar veriyor. Uygulama mağazalarında bugüne kadar sosyal ağlar kategorisinde yer alan Twitter artık haber uygulamaları altında yer alıyor.

Twitter'ın bu değişikliği App Store'da öne çıkmak için yaptığını biliyoruz. Zira sosyal ağlar kategorisindeki en popüler ilk beş uygulama arasında son sıralarda yer alan Twitter, haber uygulamaları arasında rakip tanımıyor. Birçoklarına göre önemsiz bu değişiklikle Twitter dünyanın en büyük sosyal ağı olmadığını (ve belki olmayacağını da) kabul ediyor. Ancak diğer taraftan Twitter dünyanın en büyük haber ağlarından biri ve bunlar arasında şüphesiz en yenilikçisi.

Dünyanın en büyük haber ağlarından biri olarak Twitter

Twitter, uzunca bir süredir dünyanın en büyük haber ağlarından biri. Öyle ki Twitter'ın onaylı profillerinin yüzde 25'ini gazeteciler oluşturuyor. İnsanlar son dakika gelişmeleri  hala Twitter'dan alıyor. Aşağıdaki grafik Brüksel patlamaları sırasında haberin ilk 24 saat içinde atıla 90 binden fazla tweet'le Twitter'da nasıl yayıldığını gösteriyor. Buna benzer onlarca vaka Twitter'ın on yıllık geçmişinde onlarca kez tekrarlandı.

twitter bruksel

Dijital yayınlar açısından Twitter'ın son dakika gelişmelerle zirveye çıkan etkisinin geçiciliği en önemli sorun. Zira ziyaretçi analitiği girişimi Parse.ly'nin yakın zamanda yayınladığı kapsamlı rapor, Twitter'ın bir trafik kaynağı olmak konusunda gittikçe geriye düştüğünü ortaya koyuyordu.

twitter parsely

Tipik bir haber sitesinin toplam trafiğinin ancak yüzde 1.5'inin Twitter'dan geldiği düşünüldüğünde, Twitter'ın haber okuma alışkanlıklarının mobile kayışından yeterince faydalanamadığı ortaya çıkıyor. Üstelik bu, Twitter'ın çokça eleştirildiği kullanıcı sayısını arttıramamasıyla doğrudan ilgili bir sorun değil.

Diğer taraftan Twitter haber ağını iyileştirmeye devam ediyor. Twitter, yakın zamanda günlük gazeteleri anlık hale getiren ve Twitter içeriğini kurgulama başarısıyla öne çıkan Moments'i devreye almıştı. Şirketin henüz küresel açılımını yapmadığı bu üründen istediğini elde edip etmediği ise muamma. Ancak kesin olan haber ağındaki yeniliklere devam edeceği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.