Elon Musk’ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

Elon Musk’ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

Dünyayı değiştiren ve insanlığa bugün geldiği noktayı inşa eden mucitler, aradan yüzyıllar geçse de icatlarıyla hala hayatlarımızın birer parçası gibiler. İnsanlık için yepyeni bir devrin başlamasını sağlayan buharlı makinelerin icadından günümüze kadar geldiğimizde, bir zamanlar Amerikan Patent Dairesi Başkanı Charles Duell’in, “Artık icat edilecek bir şey kalmadı” şeklindeki tarihi gafını hatırlamamak elde değil.

Bu özlü (!) sözün ardından gelen inanılmaz bilimsel ve teknolojik gelişmeler bir yana, günümüzde insansız makinelerden, uzaya hareket edecek araçlardan söz ediyoruz. Tüm bunların arkasında da 21’inci yüzyıla damga vuran bir mucit ve girişimci var: Elon Musk.

Bugün artık 45 yaşında olan Musk, 1995 yılında geliştirme, icat etme ve insanlığa fayda sağlama tutkusunun peşinden giderken henüz 24 yaşındaydı. Aradan geçen 20 seneye, SpaceX gibi bir uzay taşımacılığı şirketi, Tesla Motors adı altında elektrikli araç ve bu araçların motor parçalarını üreten ve satan dev bir kuruluş ve ödeme sistemleri alanında dünyanın en geniş ağına sahip PayPal adlı bir firmayı sığdırdı. Sektörlerinin bu dev isimlerinde başkanlık ve kurucu ortaklık gibi unvanların sahibi oldu. Kısacası artık o, tıpkı uzay taşımacılık şirketine verdikleri isme de ilham olan, modern zamanların Tesla’sı; teknoloji ve bilim dünyasının dahi çocuğu.

Elbette, Elon Musk’ın hayatına etraflıca baktığımızda başarı kadar başarısızlıkların da hiç eksik olmadığını görmek mümkün. Ancak bunu, belki de ileride tarihe kazınacak şu sözle açıklıyor: “Başarısız olmak da elimizdeki seçeneklerden biri. Eğer hiç başarısız olmadıysanız bu, yeterince yenilikçi değilsiniz demektir.”

Ne kadar vizyon sahibi olduğunun altını çizmek, özellikle bu sözden sonra ne kadar gerekli; bilinmez. Ancak, Musk hakkında öğrenilmesi ve ilham alınması gereken daha çok şey olduğu kesin. Peki, Elon Musk hakkında neler biliyorsunuz? Belki bilgilerinizi şöyle bir tazelemenize yardımcı olacak ya da onun hakkında bilmediklerinizi öğrenmenizi sağlayacak şu detaylara, gelin birlikte yakından bakalım…

1- 1971 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria’da dünyaya geldi.

Elon Musk ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

2- Annesi Maye Musk, 15 yaşından bu yana modellik yapıyor. Kendisinin en çarpıcı pozlarından biri de 63 yaşında New York Magazine için Demi Moore’un verdiği hamilelik pozuna gönderme yapan kapak pozu oldu.

3- Musk, 12 yaşında teknoloji konusunda ne kadar yetenekli ve iddialı olduğunu ortaya koydu. Blastar adlı bir video oyunu için kod yazan ve bu oyunu PC and Office Technology adlı bir dergiye 500 Amerikan Doları’na satan Musk, ilk girişimcilik deneyimini bu şekilde yaşamış oldu.

4- Pennsylvania Üniversitesi’nden Ekonomi lisans diploması ve yine aynı üniversiteden Fizik yan dal diploması bulunuyor. Musk 1995 yılında, Stanford’da yüksek lisansa başlamasına rağmen hayatını değiştirecek bir karar vererek, 2 gün sonra yüksek lisansı bıraktı. Kardeşi Kimbal Musk ile beraber çevrimiçi içerik yayınlama programı Zip2 için çalışmalara başladı. 1999 yılında bu yazılımı 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi karşılığı AltaVista’ya sattı.

5- Eğitimi süresince insanlığın bazı konular hakkında daha net ve güçlü çözümlere ihtiyacı olduğunu keşfetti: Temiz hava, uzay ve internet.

6- 1999 yılında çevrimiçi ödeme sistemleri ve finans altyapısı X.com’u kurarak, bugünün PayPal’i için ilk temelleri attı. 2002’nin ekim ayında PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.

7- Haziran 2002 yılında Musk, SpaceX’i kurdu. 31 yaşında uzay taşımacılığı şirketi sahibi olan Musk, roket teknolojilerine yönelik fırlatma araçları üreten bu şirketinin ilk fırlatma araçları Falcon 1 ve Falcon 9; ilk uzay aracının adı ise Dragon’dur.

Elon Musk ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

8- Tesla Motors şirketinin ürettiği ilk araba, elektrikli bir spor araba modeli olan Tesla Roadster. Bu araç 31 ülkede yaklaşık 2500 adet sattı.

9- Musk’ın en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı olduğu SolarCity, ABD’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısıdır.

10- James Bond serisinin 1977 yılında çekimi gerçekleştirilen filmi Beni Seven Casus’ta (The Spy Who Loved Me) kullanılan denizaltı arabasını 1 milyon dolar karşılığında satın aldı.

11- Dünyanın en önemli kültür, moda ve politika dergisi Vanity Fair, Musk’ı “Dünyanın 1 numaralı ezber bozan adamı” seçti.

12- Google’ın kurucularından Larry Page, Musk hakkında,“Bir gün servetimi bir yere bağışlamaktansa, Elon Musk’a bırakmayı tercih ederim. Adam Mars’a gitmek istiyor; dünyayı değiştirecek” dedi.

Elon Musk ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

13- Musk’ın ilk çocuğu Nevada Alexander 10 haftalıkken vefat etti. Daha sonra ikiz ve üçüz olmak üzere 5 oğlu oldu.

14- Dünyaca ünlü fantastik film serisi Iron Man’in yönetmeni Jon Favreau, verdiği röportajda filmin baş kahramanı Tony Stark’ın karakterinin oluşumunda Elon Musk’tan ilham aldıklarını açıkladı. Daha sonra Iron Man serisinin ikinci filminde SpaceX fabrikası filmde mekan olarak kullanıldı.

15- Dünyanın en önemli iş dünyası dergisi Forbes, 2011 yılında Elon Musk’ı “ABD’nin 40 yaş ve altı en güçlü 20 CEO’su” arasında gösterdi.

16- Elon Musk, Tesla Motors ve SpaceX için bazı haftalar, haftada 100 saat çalıştığını açıkladı.

17- 2013 yılında, San Francisco ve Los Angeles arasındaki mesafeyi yarım saate indiren bir tüp ulaşım sistemini tasarladığını bildiren Musk, başkasının üstlenmediği takdirde bunun bir prototipini de geliştirebileceğini belirtti.

18- Elon Musk’ın kendine ait 12 koltuklu Dassault 900 model özel jeti bulunuyor.

19- Hayır işlerine oldukça fazla önem veren Musk, 2012 yılının Nisan ayında Verme Yemini’ne (The Giving Pledge) katılarak, servetinin önemli bir kısmını hayır işlerine bağışlayacağına dair yemin etti.

Elon Musk ın hayatından bilmiyor olabileceğiniz 22 detay

20- Elon Musk, Musk Foundation adını verdiği bir vakıf aracılığıyla, çocuk sağlığı, bilim ve teknoloji eğitimi, temiz enerji gibi konularda çalışmalar yürütüyor. Aynı zamanda X Prize Foundation adlı yenilenebilir enerjiyi destekleyen bir vakfın mütevelli heyetinde bulunan Musk, Milli Havacılık ve Uzay Akademileri, Gezegenler Derneği, Uzay Vakfı gibi ABD menşeli vakıfların da yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

21- Musk, çocukluğunda günde 5 saati kitap okumaya ayırdığını söyledi. Bunda annesi Maye Musk’ın oldukça büyük etkisi olduğunu ifade eden Musk, süper kahramanların olduğu çizgi romanları ve tarihin en önemli fantastik romancılarından J.R.R. Tolkien’ın kitaplarını okumayı sevdiğini söyledi. Hala vakit buldukça kitap okumaktan keyif aldığını söyleyen Musk, yaşadığı bölgedeki kütüphanede rafları dolaşıp, kitapları karıştırmayı ve keşfetmeyi çok sevdiğini ifade etti.

22- Kardeşi Kimbal Musk, çocukluklarına dair anlattığı anılarda, Elon Musk’ın okulda zor zamanlar geçirdiğini, okuldaki popüler çocuk olmak bir yana, itilip kakılanlardan biri olduğunu anlattı. Okulundaki çocuklar, Elon’ın bir gün 13 milyar dolarlık bir servetin sahibi olacağını bilseler, acaba böyle yaparlar mıydı? Kim bilir…

İşte dünyanın merak ve heyecanla takip ettiği adam Elon Musk’ın ilham veren hikayesinden kesitler. Musk, tutkularının peşinden gitmeye, dünyayı mutlaka çok daha iyi bir yer haline getirmeye kararlı görünüyor. Şu sözü de bunu destekler nitelikte: “Eğer sizin için önemli bir şeyler varsa ve elinizdeki veriler yapmamanızı öneriyorsa siz yine de yapmaya devam edin.”

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.