Türkiye'deki teknoloji girişimcileri için özel garajlar hep imrenilecek yerlerdi. Apple'dan Amazon'a, Google'dan HP'ye onlarca teknoloji devinin ilk tohumları bir garajda atıldı. Türkiye'de bu tip özel garajların pek yaygın olmamasından yakınanlar için bir avuntu olur mu bilinmez ama Garaj diye bir yer artık var, üstelik herkese açık.
Garaj'ın hikayesi çok tanıdık. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki ilk yıllarından itibaren teknoloji dünyasını yakından takip eden öğrencilerin bir araya gelme ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturdukları ortak bir üretim alanı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Murat Karademir'in kurucu ortağı olduğu Garaj bir süre önce 500 İstanbul fonunu yönetmeye başlayan Webrazzi eski yazarı Erhan Erdoğan'ın kişisel yatırımı ve danışmanlık desteğiyle hayata geçti.
Tutku ve üretimi önceliklendiren Garaj, yaklaşık bir yılda Boğaziçi ile birlikte ODTÜ, İTÜ, Bilkent, Koç ve Sabancı dahil 25 farklı üniversiteye ulaştı. Bugün 500’den fazla mühendis ve farklı disiplinden profesyoneli bir araya getiren bir topluluğa dönüştü. Slack üzerinde sürekli iletişim halinde olan Garaj topluluğu tarım teknolojisinden yapay zekaya, büyük veriden robotike ileri teknoloji konularını; mobil uygulama, oyun ve uygulama geliştirme ile birlikte Javascript, Ruby, Python gibi programlama dillerini 40’dan fazla başlık altında konuşuyor. Nüfusunun önemli bir bölümünü pek göz önünde olmayan, birbirinden kopuk ama kendi alanlarında uzman A+ A- hacker'lar oluşturuyor. (Davetle üye kabul eden topluluğa katılmak için [email protected]’ya kendinizi detaylı olarak tanıtan bir e-posta atabilirsiniz.)
Komünitesini offline ortamda bir araya getiren Garaj'ın etkinlikleri ve dikey eğitimleri İTÜ Çekirdek, Boğaziçi Üniversitesi GM, Kolektif House ve Atölye İstanbul’da gerçekleştiriliyor. 14 Garaj Talks, BI-data ,Coder-dojo ve Djangogirls gibi etkinliklerle etrafına ulaşan Garaj, 16 Nisan'da yeni nesil bir girişimci konferansı olarak niteliği Crowd Up etkinliğini düzenliyor.
Bir hackerspace olarak doğan Garaj, bugün hızla büyüyen bir öğrenme ağı. "İnsanlara para olmadan yatırım yapıyoruz" diyor Murat. Uzun vadede oldukça değerli bir geri dönüşü olacağına şüphe yok.