Tarayıcı dünyasının yeni oyuncusu Vivaldi kararlı ilk sürümüyle indirilmeye hazır

Tarayıcı dünyasının yeni oyuncusu Vivaldi kararlı ilk sürümüyle indirilmeye hazır

Opera Software'in eski kurucu CEO'su Jon Von Tetzchner, Ocak 2015'te yeni web tarayıcısı Vivaldi'yi dünyaya duyurmuş ve 2015 sonunda test sürümünü yayınlamıştı. Bugün Vivaldi'nin kararlı ilk sürümü indirilmeye sunuldu.

Daha verimli, daha üretken ve daha eğlenceli bir tarayıcı olma vizyonundaki Vivaldi, 1.0 sürümüyle karşımıza çıkıyor ve Windows, Mac (10.7+) ve Linux kullanıcıları tarafından indirilebiliyor. Windows sürümünün deneysel olduğu paylaşılmış ve nasıl bir performans sunduğunu bilmiyorum ancak Mac sürümüne dair ilk izlenimim gayet olumlu oldu diyebilirim.

"Bir tarayıcıdan daha fazlasını isteyenlere"

Gelişmiş özellikleriyle diğer tarayıcılardan farklılaşmak isteyen Vivaldi 1.o sürümünden hızlıca bahsedecek olursak; daha iyi sekme yönetimi için sekme gruplama ve büyük ekranlar için sekme grubu döşeme, beğenilen sekmeyi oturum olarak kaydetme seçeneği, gezinilen bir sayfada ekran görüntüsü ve not kaydetme seçeneği, hızlı erişim için hızlı komutlar, kısayollar ve web sitelerini yandaki bir sütunda gösteren web panelleri gibi özelliklerden bahsedebiliriz.

Vivaldi indir 1

Chrome uzantılarını destekliyor

Bir tarayıcı için en önemli özelliklerden biri de elbette eklentiler ve Vivaldi Chromium çekirdeği üzerinde geliştirildiği için kolaylıkla çözüyor. Google Chrome uzantıları Vivaldi üzerinde de kullanılabiliyor ki bu da Chrome'a dolayısıyla da Firefox'a alternatif bir tarayıcı olabilmesi adına Vivaldi'nin elini güçlendiriyor.

Kişiselleştirme seçeneklerine önem veren Vivaldi, kendini en fazla özelleştirilebilen tarayıcı olarak tanıtıyor. Kullanıcıların kişisel bir tarayıcıya sahip olmak için 1 milyondan fazla yolu olduğunu söylüyor ancak bu seçeneklerin neler olduğunu (tema, renk vs.) tam olarak paylaşmıyor.

Vivaldi indir 2

Varsayılan arama motoru Yandex

Vivaldi CEO'su Jon von Tetzchner "Herhangi bir yatırımcımız ve bizim iş akışımıza müdahale edecek bir ajandaları yok. Hiçbir çıkış stratejimiz yok ve buradayız." diyerek rekabeti ciddiye aldıklarını dile getiriyor. Hemen ekleyelim, Vivaldi varsayılan arama motoru olarak Yandex'i (en azından Türkiye'de) kullanıyor.

Farkedeceğiniz gibi Vivaldi'de Türkçe dil desteği de bulunuyor ve bu yerelleştirmeler VivaldiTurkiye.net ekibi tarafından yönetiliyor. Hem VivaldiTurkiye.net adresinden hem de Vivalditips.com adresinde Vivaldi ile ilgili daha detaylı bilgi alabilir, yorumlarınızı da bizimle paylaşabilirsiniz.

Vivaldi'nin genel merkezi Oslo'da yer alıyor, şirketin Reykjavik, Boston ve Palo Alto'da da ofisleri bulunuyor. Jon von Tetzchner'in Vivaldi hakkında bir ay önce verdiği bir demeci de aşağıda izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.