2015'te 14 milyar dolara yaklaşan fintek yatırımları yıl sonunu düşüşle kapattı

2015'te 14 milyar dolara yaklaşan fintek yatırımları yıl sonunu düşüşle kapattı

KPMG ve CB Insights işbirliğiyle hazırlanan The Pulse of Fintech 2015 raporu bu dikeydeki yatırım trendlerini gözler önüne seriyor. Raporun geneli finansal teknoloji yani kısaca fintek girişimlerinin ciddi bir ivme kazandığını ama 3 aylık yatırımlarına bakıldığında yıl sonunda bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

2015 yılı hiç şüphesiz finansal teknoloji girişimlerinin parladığı yıl oldu. Bu alandaki girişim sermayesi yatırımları 2011'de 2,1 milyar dolar iken 2015'te 14 milyar dolara dayandı. 2015 yılı içindeki yatırım tutarı ,2014 rakamlarının 2 katından daha çok oldu. Yatırım sayısındaki artışsa 587'den 653'e yükseldi.

fintech fintek yatirimlari

Yatırım sıralamasında tahmin edeceğiniz üzere Kuzey Amerika ilk sırayı aldı. 378 anlaşmada 7,7 milyar dolarlık yatırımın imza atılan Kuzey Amerika'yı 4,5 milyar dolar yatırımla Asya ve 1,5 milyar dolar yatırımla Avrupa kıtaları takip etti.

Çeyrek bazında yatırımlara bakıldığında ise 2015'in 2. çeyreğinde zirve noktasına ulaşan yatırımların 3. çeyrekten itibaren düşüşe geçtiği görülüyor. Özelikle 2015'in son çeyreğindeki ciddi düşüş, toplam yatırımları son 5 çeyreğin en düşük seviyesine çekmiş.finansal teknoloji yatirimlari

En büyük yatırım 1 milyar dolar

En yüksek yatırım turlarına bakıldığında ise Social Finance'ın aldığı 1 milyar dolarlık yatırımın zirvede olduğu göze çarpıyor. İkinci sıradaki Zhong An Insurance yatırımı ise Asya kıtasının 2015'teki en büyük finansal girişim yatırımı olarak tarihe geçiyor.

fintek

2015'in Tekboynuzları

Finansal teknoloji girişimlerinin milyar dolar değerlemeli oyuncularına CB Insights verileriyle bakıldığında 19 girişimle karşılaşıyoruz. Bu girişimlerin toplam değeri 60 milyar dolara yaklaşıyor. En yüksek değerlemeli girişim Lu.com'un 10 milyar dolar değerinde. İkinci sırada 8 milyar dolar değerlemeyle Zhong An Insurance ve 3. sırada 5 milyar dolar değerlemeli Stripe yer alıyor.

finansal girisim yattrimlari

KPMG ve CB Insights işbirliğiyle hazırlanan raporu The Pulse of Fintech 2015 sayfasından indirip detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Kapak görseli: Rawpixel/Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.