Dijitalle birlikte değişen dünya üzerine Richard Dobbs'un dikkat çeken konuşması

Dijitalle birlikte değişen dünya üzerine Richard Dobbs'un dikkat çeken konuşması

Bu yıl sekizincisini düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi 2016, Kaan Terzioğlu‘nun konuşmasının ardından, McKinsey Global Institute Başkanı Richard Dobbs ile devam etti.

Bu öyle böyle değişim değil diyen Richard Dobbs, dijitalle birlikte değişen dünya üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sezgilerin her zaman doğruyu göstermediğini belirterek sunumuna başlayan Richard Dobbs'un bu konuda örneklerden biri IBM'in CEO'su Thomas Watson'un bilgisayar pazarı öngörüsünün 5 adetle sınırlı olmasıydı.

Dünyayı dönüştüren 4 gücü paylaşarak konuşmasını sürdüren McKinsey Global Institute Başkanı, bunu endüstrileşme ve gelişen ekonomilerde kentleşme, yeni teknolojiler, yaşlanan dünya ve küresel bağlantının artması olarak tanımıyor.

Ekran Resmi 2016-03-09 10.41.12

Bu konuda verdiği örneklerle devam edelim. Sizin de daha önce gelmiş olabildiğiniz bir örneği paylaşan Richard Dobbs, ürünlerin ilk 50 milyon kişiye ulaşmasını tek bir slaytta gösterdi. Dünyanın birbiri ile daha bağlantılı olması ile hızın nasıl bir değişim yaşadığını gösteren slaytta telefonun 50 milyon kullanıcıya ulaşmasının 75 yılda olduğu yer alıyor. Buna karşılık 50 milyon kullanıcıya ulaşma radyo 38 yılda, televizyon 13 yılda ulaşıyor.

Ekran Resmi 2016-03-09 10.45.41

İnternetin gelmesi ile birlikte ise grafik tamamen değişiyor. İnternet 3 yılda ilk 50 milyon kişiye ulaşmayı başarıyor. Facebook 1 yılda, Twitter ise 9 ayda ilk 50 milyon kullanıcıya ulaşıyor. Angry Birds ise 35 günde.

Gelecekte kuralları değiştirecek 12 teknoloji

Richard Dobbs'un sunumunda öne çıkan bir diğer slayt ise geleceğin öne çıkan 12 teknolojisini açıklamasıydı. IT alanında mobil internet, bulut, nesnelerin interneti, otomasyon yer alırken, makinalarda gelişmiş robotlar, kendi giden araçlar ve 3B yazıcılar yer alıyor.

Ekran Resmi 2016-03-09 10.50.13

Öne çıkan diğer 5 teknoloji ise enerji depolama, yenilenebilir enerji, yakıt keşfi ile birlikte gelişmiş malzemeler ve yeni nesil genler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.