Siz de onlardan mısınız: En çok kahve tüketen meslekler

Siz de onlardan mısınız: En çok kahve tüketen meslekler

Geçen sene okuduğum bir araştırma raporuna göre; kişilerin kahve tüketme alışkanlığının, yaptıkları işle ve çalışma yoğunluklarıyla ilişkisi var. Pressat tarafından İngiltere'de gerçekleştirilen araştırmaya katılan 10 bin kişinin %85'i günde en az 3 bardak kahve içiyor ve %70'i güne bir bardak kahveyle merhaba diyor. Bir çay ülkesi olarak bilinen Türkiye'de de kahve tüketimi artış trendinde. 2000'lerin başlarında Türkiye'de açılmaya başlayan kahve zincirlerinde önceki birkaç yıl üçüncü dalga zincirler ortaya çıktı.

2015 ortalarından itibaren özellikle büyük şehirlerde dördüncü dalga kahve dükkanlarını görmeye başladık ve bu artış sürecek gibi görünüyor. Araştırmalara göre Türkiye'de her 100 kişiden 78'i düzenli olarak kahve tüketiyor. Dünyada en çok kahvesever ülkeler olarak Avusturya ve Hollanda'da yılda kişi başı tüketim 9 kg seviyesinde. Avrupa genelinde ortalama 4,8 seviyelerinde. Türkiye'de ise kişi başına ortalama tüketim yıllık 550 gram seviyesinde. Dünya kahve pazarının büyüklüğü 100 milyar dolar olarak tahmin edilirken, Türkiye'de henüz 500 milyon TL seviyesinde ve önümüzdeki 5 yıl içinde %100'lük büyüme öngörülüyor.

Kalbi olanlar aman dikkat Güney Karolina Üniversitesi'nde yapılan bilimsel araştırmalar da, günde 200-250 mg kafeinin bizi bozmayacağını, hatta zinde tutmaya yardımcı olacağını öne sürüyor ki bu da ik 2 bardak kahveye tekabül ediyor. Bir bardak filtre kahvede 110-120 mg civarında kafein bulunuyor. 4 bardaktan sonrası farklı sağlık sorunlarında tetikleyici olabiliyor. Özellikle kalp rahatsızlığı konusunda risk grubunda olanların günde 6 bardak kahve içmesi, kalp krizi riskini epeyce artırıyor. Kafein bir bağımlılık, orası kesin. Gelin görün ki kalp ve damar rahatsızlığı olanlar için günde 4 bardak ve üzeri kahve tüketimi belli olumsuz etkiler, kan basıncında artış ve aritmi anlamına gelebiliyor.

Ofis kahve

Yoğun ve stresli çalışanlar çok kahve içiyor Yazının başında da söylediğim gibi, mesleğin türünden ziyade stres ve çalışma şartlarıyla ilgili bir bağlantı kuruluyor olsa da; araştırmalar gösteriyor ki belli meslek gruplarından insanlar çok daha fazla kahve içiyor. Bu satırları okuyanlar da eminim ilk sıradakilerden birine dâhildir. Hangimiz bilgisayarımızın klavyesine bir bardak kahve boca etmedik çılgınlar gibi? Avrupa ve Amerika'da yapılan araştırmalara göre gazeteciler, eğitimciler, sağlık çalışanları, beyaz yakalı ofis çalışanları, bilgi-işlem elemanları ve polisler en çok kahve tüketen meslek üyeleri. Ülkemizde tablo biraz daha farklı olabilir. Elinde donut ve kahveyle dikilen polis görüntüsü epeyce Amerikanvari. Bu arada, üst tüketim grubuna dâhil olmaktan ve "çok kahve"den, günde dört bardak ve üzeri kahve içmek kast ediliyor.

En çok kahve tüketen 10 meslek Dünyanın yaygın küresel kahve zincirlerinden Dunkin' Donuts tarafından yapılan anket çalışmasına göre, en yoğun kahve tüketimine sahip meslek grupları şöyle sıralanıyor:

  1. Bilim adamları

  2. Pazarlama/PR çalışanları

  3. Okul Müdürleri

  4. Editörler/Yazarlar

  5. Doktorlar

  6. Profesörler

  7. Finansçılar

  8. Bürokratlar

  9. Sektör Profesyonelleri

  10. Reklamcılar /Grafikerler

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.