ABD'li teknoloji girişimleri ortak bir bildiriyle Apple'ı desteklediğini açıkladı

ABD'li teknoloji girişimleri ortak bir bildiriyle Apple'ı desteklediğini açıkladı

San Bernardino saldırısının Apple tarafındaki davası uzadıkça ABD'li teknoloji girişimleri de konuya dahil olma ihtiyacı hissediyor. Amazon'dan Slack'e kadar bir çok teknoloji şirketi daha önce gelen açıklamalara ek yeni bir ortak bildiriye imza attı (pdf).

Kısaca özetlemek gerekirse; FBI, Apple'dan veri erişimiyle ilgili şimdiye kadar yapılmamış bir şey istemiş ancak bu talep Tim Cook (Apple) tarafından kesin bir dille reddedilmişti. FBI'ın 'her iPhone'u kıracak bir şifre' istemediğini söylemesi de teknoloji şirketlerini yumuşatmaya yetmemişti.

10'dan fazla teknoloji girişiminin imzası var

Şimdiye kadar McAfee CEO'su John McAfee ve Bill Gates gibi FBI yanlısı bir kaç açıklama geldi ama yeni bildiriye imza atan şirketler arasında Microsoft dahil olmak üzere 10'dan fazla şirket yer alıyor. Listedeki isimler Cisco Systems, Dropbox, Facebook, Google, Mozilla, Nest, Pinterest, Snapchat, Whatsapp ve Yahoo şeklinde uzayıp gidiyor.

Söz konusu bildiride Apple'ın gerekli yasal talepleri sağladığı ama şu anda talep edilen şeyin mevcut yasal sınırları aştığı, bu sebeple de Yargıtay Mahkemesi'nin konuyla ilgili adım atması gerektiğine yer veriliyor. Snapchat ve Whatsapp üzerinden örneklerle, veri depolama konusundaki hassasiyetten bahsediliyor.

FBI'ın şirketlerin mevcut yazılımlarını değiştirmek gibi kabul edilemeyecek bir şey istediğine değiniliyor. Apple'ın bu talebi karşılaması durumunda başka ülkelerin benzer taleplerinin de karşılanması gibi bir yükümlülük doğacağı ifade ediliyor.

Bu bildirinin yankısı sürerken, San Bernardio dava avukatları Syed Farook'un telefonunda pasif siber virüs olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

FBI'ın talebinden vazgeçip vaçgeçmeyeceğini bilmiyoruz ancak bu davanın teknoloji şirketleri için kilometre taşı niteliğinde olduğunu pekâla söyleyebiliriz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.