Delivery Hero daha fazla para yakmak istemediği için Çin pazarından çekiliyor

Delivery Hero daha fazla para yakmak istemediği için Çin pazarından çekiliyor

YemekSepeti'nin de sahibi olan yemek sipariş girişimi Delivery Hero, 2012'den bu yana hizmet verdiği Çin pazarından çekiliyor. Delivery Hero'nun pazardan çekilme kararının arkasında Çin'deki agresif rekabet ortamı yatıyor.

Berlin merkezli Delivery Hero, Avrupa'da başarıyı yakalamakla kalmamış, 2012'de Çin pazarına da giriş yapmıştı. Yerel bir girişimi satın alarak Şangay ofisini açan girişim, zaman içinde 19 şehir ve çevre bölgelere yayılmıştı. Ancak bugün gelinen noktada rekabet şartları Delivery Hero'nun geri çekilmesini sağlayacak kadar agresif bir boyut almış.

Delivery Hero kurucu ortağı ve CEO'su Niklas Östberg, Çin pazarındaki yemek sipariş girişimlerinin bedava ürün göndermek ve ücretsiz teslimat gibi 'para yakan' promosyonlar yaptığını söylüyor. 'Savaşmaya değecek bir savaş' görmediklerini söyleyen Östberg, Çin pazarından çıkmanın mantıklı olan hareket olduğunu söylüyor.

Satış yaparak da pazardan çekilebilir

Diğer yandan Delivery Hero'nun sahip olduğu kaynakları tamamen tasfiye etmeden, satış yaparak pazardan çıkması da ihtimal dahilinde. Östberg, farklı çıkış senaryolarını değerlendirdiğini ifade ediyor. İşten çıkarılabilecek kişi sayısının da bahsi geçen 1000'den çok daha az olduğunu paylaşıyor.

Çin'in çok büyük bir pazar olduğu ve rakiplerin ciddi para yakarak ilerlemesi aslında çok da sürpriz değil. Zira bu alandaki önemli girişimler yarım milyar dolardan başlayan yatırımlar (bkz: Ele.me'nin yatırımları) alıyor ve Baidu, Alibaba, Amazon gibi büyük bir devin desteğini arkasına alıyor.

Her ne kadar rekabet şartlarına bağlı olmasa da bu geri çekilmeyi Tazedirekt'in kapanış sebebiyle aynı paralelde görmek sanırım yanlış olmaz. Bu da bize girişimlerin ayakta kalabilmek için büyük yatırımlardan ziyade, gelir-gider dengesini oturması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.