Facebook'un sahibi siz olsaydınız 12'inci yaşını nasıl kutlardınız?

Facebook'un sahibi siz olsaydınız 12'inci yaşını nasıl kutlardınız?

Facebook 4 Şubat'ta 12'inci yaşını kutluyor. Mark Zuckerberg'in Harvard'daki yurt odasında başlayan yolculuğunun bugün 12'inci yıl dönümü.

Geçen sürede 1,6 milyar kişiye ulaşması, reklam devi Google ile yarışacak boyuta gelmesi ve Mark Zuckerberg'i henüz 31 yaşında dünyanın en zenginleri listesine taşıması sadece bu 12 yıllık sürede gerçekleşti. (Maalesef) çok azımızın sahip olabildiği bu başarılar kutlanmayı kesinlikle hak ediyor. Bu yüzden önemli soru 'Nasıl?'.

Mark Zuckerberg kısa bir süre önce 4 Şubat'ın dünya çapında Arkadaşlık Günü (Friends Day) olarak kutlanması önerisini getirmişti. Güne dair ilk paylaşımı 2 Şubat'ta resmi profil sayfasından yapan Zuckerberg, nostaljik bir fotoğrafla Facebook'un uzun yıllar boyunca görüşmeyen insanları tekrar bir araya getirebilmesinin 'değerine' vurgu yaptı. Zuckerberg, Facebook'un 12'inci yılında gelirlerinde yeni bir rekor elde etmesi, kullanıcı artış hızını devam ettirmesi gibi nadir başarılar gösteren platforma övgü niteliğinde tek kelime etmedi.

On Thursday we’re celebrating Friends Day, a moment to celebrate the friendships that have made a difference in our...

Posted by Mark Zuckerberg on Monday, February 1, 2016

4 Şubat yani bugün için özel bir Arkadaşlık Günü videosu konsepti hazırlayan Facebook, kullanıcıların haber akışlarının en tepesinde arkadaşlarının yer aldığı bir video görmelerini sağlıyor. Bununla birlikte arkadaşlıkla ilgili sticker'lar ön plana çıkarılıyor. Oldukça sade bir kutlamayı tercih eden Facebook'un mesajı da açık: "Kullanıcılarımız olmasaydı biz de olmazdık." Facebook'u kullanıcılar için en anlamlı yapan tema ise arkadaşlık, Facebook'a göre. Aşağıdaki video, Facebook genel merkezinde Arkadaşlık Günü kutlamasına ait. Videoda arkadaşlık, teknolojide kadınlar, çeşitlilik gibi vurgular var. Bir de neyse ki Oculus VR başlıkları var... Bize Facebook'un ileri teknolojilere odaklı bir şirket olabileceğini hatırlatıyor.

Posted by Facebook on Tuesday, February 2, 2016

Hep aynı T-shirt'ü giyinmek

Peki bu sade kutlama Facebook ile ilgili nasıl bir mesaj veriyor? Özel hayatıyla ilgili sık sık Facebook'ta paylaşımda bulunan Mark Zuckerberg kamuoyu karşısında hep alçak gönüllüydü. Aynı T-shirt'ü giyinen genç milyarderin evindeki eşyalar, kahvaltı sofraları da hep gösterişten uzaktı. Facebook'un 12'inci yıl kutlaması da kanımca bu çizgiye paralel.

Google mühendis ise Facebook ne?

Kutlamanın Facebook ile ilgili verdiği bir diğer mesaj, ileri teknolojilere yatırım yapıyor da olsa Facebook'un bir mühendislik şirketi olmadığı. Google ile kıyasa devam edersek, Google'ın herhangi bir önemli bir günü mühendislik zekasını ortaya koymayan bir çalışmayla geçirmesi neredeyse imkansız. Bugün Facebook değil de Google'ın doğun günü olsaydı, mutlaka yaratıcı, yeni ve eğlenceli bir içerik bugün kullanıcılarla buluşuyor olurdu. Şayet Google bir mühendis ise Facebook, bu yüzden biraz daha 'hadi işimize bakalım' diyen T-shit'lü yeni nesil bir iş insanı.

12 yıl bir internet şirketinin doğup büyümesi ve kimliğinin oturması için yeterli bir süre. Bu yüzden Facebook'u daha iyi tanıyoruz. Yaptığımız kıyaslamalar Facebook'un umrunda mı? Pek sanmıyorum, zira Facebook da kendisiyle daha barışık.

Bu başarıları yakalayan siz olsaydınız, 12'inci yaş gününüzü nasıl bir kutlamayla geçirirdiniz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.