Google'ın çatı şirketi Alphabet artık dünyanın en değerli şirketi

Google'ın çatı şirketi Alphabet artık dünyanın en değerli şirketi

Google'ın çatı şirketi Alphabet, dünyanın en değerli şirketi olma ünvanını Apple'ın elinden aldı. 1 Şubat tarihinde, yani dün, 2015 yılı dördüncü mali çeyrek sonuçlarını açıklayan Alphabet'in beklenenden daha iyi bir tabloyla yatırımcılarının karşısına çıkması, borsa performansına da yansıdı. Gün içinde yükselişe geçen Alphabet'in piyasa değeri, düne kadar borsa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olan Apple'ı da geride bıraktı.

2015 son çeyrek raporunu açıklayan Alphabet, 4,9 milyar dolar kâr elde ettiğini duyurdu. Bunun sonucunda Alphabet'in toplam değerlemesi 568 milyar dolara kadar yükseldi. Apple'ın şu anki toplam değeri ise yaklaşık 535 milyar dolar. Alphabet'in aynı zamanda gelirini de geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre 200 milyon dolar arttırdığını belirtelim.

Yayınlanan bu raporun bir diğer önemi ise Alphabet'in ilk kez bir çatı şirketi olarak resmi çeyrek raporu yayınlamış olması. Yıllık bazda şirketin kârı 16,3 milyar dolar. Burada önemli bir bilgi olarak, raporda "Other Bets" başlığı altında toplanan şirketlerin (bunların Calico, Google Ventures, Google X, Fiber, Google Capital olduğu analistler tarafından tahmin ediliyor) 3,6 milyar dolar zarar etmesi. Ancak Google'ın online reklam gelirleri artarak 23,4 milyar dolara ulaşmış.

Ağustos ayındaki büyük yapılanmayla Alphabet isminde bir çatı şirket kurulmuş ve arama motoru dahil gruptaki tüm şirket ve birimleri bu ana şirkete bağlanmıştı. Alphabet'in dünyanın en değerli şirketi olma ünvanını ne kadar süre koruyacağını ise borsada yatırımcıların kararı belirleyecek. Bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.