API Plug: Yalnızca veritabanı bağlantısıyla kolayca API oluşturabilen yerli BaaS girişimi

API Plug: Yalnızca veritabanı bağlantısıyla kolayca API oluşturabilen yerli BaaS girişimi

Yazılım geliştiriciler tarafından yine yazılım geliştiriciler için hazırlanan bir ürün (ve tabii girişim) olan API Plug; halihazırda veritabanı olup API'si (Application Programming Interface) olmayan kişiler için oldukça kolay ve hızlı bir şekilde API hazırlıyor.

Kısa bir süre önce Facebook tarafından kapatılacağı açıklanan Parse gibi BaaS (Backend as a Service) kategorisinde yer alan API Plug; Product Hunt'ta da listelenerek beta sürümünden çıkışını bugün itibarıyla duyurmuş oldu.

API Plug'ın ne işe yaradığını bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; Webrazzi olarak bizim bir mobil uygulama hazırlamak istediğimizi ancak uygulamanın ihtiyaç duyacağı veriler için bir API teknolojimizin olmadığını düşünün. Bu durumda API Plug kullanarak; Webrazzi'nin veritabanını uygulamaya bağlamak suretiyle oldukça kolay ve hızlı bir şekilde istediğimiz tüm verileri, istediğimiz parametrelerde sunan bir REST API sahibi olmamız mümkün oluyor.

apiplug-gorsel

API Plug şu an için veritabanı tarafında MySQL ve MongoDB'yi destekliyor, platform API çıktılarını ise PHP/Laravel 4, PHP/Laravel 5.1, PHP 7/Laravel 5.2, NodeJS/Express ile verebiliyor. Girişimcilerden aldığımız bilgiye göre kısa bir süre içinde MSSQL ve PostgreSQL ile Python, Ruby, Go ve .NET destekleri de API Plug'a eklenmiş olacak. Bu arada kullanıcıların platform üzerinde oluşturdukları REST API projelerinin tüm kaynak kodlarını .zip dosyası halinde veya Docker container olarak indirebildiğini ve kendi sunucularında kullanabildiğini de ekleyelim.

API Plug'ın gelir modeli ise kullanıcılarına sunduğu 3 farklı paketten oluşuyor. En fazla 3 adet 'endpoint' oluşturulabilen 1 projenin ücretsiz olarak sunulduğu platformda diğer iki paket ise sırasıyla yıllık 60 dolar ve 170 dolar değerinde.

Gerçek bir ihtiyaçtan doğan API Plug beta aşamasında oldukça ilgi görmüş

Berk Taner ve Doruk Molo Arkenus tarafından kurulan API Plug, geçtiğimiz Ağustos ayında Ankaralı girişim hızlandırıcı TeknoJump'a katılmış. Program sonrası düzenlenen demo day sonucunda 8 Şubat'ta ABD'yi ziyaret etmeye hak kazanan girişimciler, öğrendiğimize göre ABD'de de bir şirket kurma niyetindeymiş.

Girişimcilerle konuştuğumuzda gerçek bir ihtiyaçtan doğduğunu öğrendiğimiz API Plug; 10 Ekim'de MVP olarak beta yayınına başlamış. Bugüne kadar 550 beta kullanıcının 700'ün üzerinde API oluşturduğu platformda beta kullanıcıların yüzde 60'tan fazlası da yurtdışından gelmiş.

Yukarıda bahsettiğimiz yeni veritabanı ve programlama dili destekleri haricinde API Plug'ın uzun vadedeki hedefinin yazılımcıların 'backend' katmanında yaşadıkları tüm problemleri çözerek komple bir BaaS haline gelmek olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda API Plug'ın platforma eklemek istediği özellikler arasında Authentication ve API Analytics gibi katmanlar da bulunuyor.

Şu an için 'hosted' bir yapı sunmayan API Plug, DigitalOcean ile özel bir anlaşma imzalayarak kullanıcılarının platformda oluşturdukları API için kolaylaştırılmış bir şekilde DigitalOcean'ı kullanabilmesine olanak tanıyor. Girişimin bu noktada ilerisi için farklı planları olduğunu da ekleyelim.

apiplug-ekran-goruntusu

Yakın gelecekte milyarlarca dolarlık bir hacme sahip olması beklenen BaaS kategorisinde yer alan API Plug için ilgi çekici bir ürün ve girişim yorumu yapabiliriz. Beta versiyondan çıkıp yayına girdikten sonra ulaşacağı kitlenin başta kalitesi ve sonra da miktarı kuşkusuz girişim için oldukça önemli olacak. API Plug hakkında sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Webrazzi okuyucuları için özel indirim

'webrazzi' promosyon kodunu kullanan ya da Webrazzi'ye özel olarak hazırlanan bağlantıyı takip eden ilk 200 okuyucumuz yüzde 25 değerinde bir indirime ve 25 dolarluk DigitalOcean kredisine sahip (yalnızca yeni üyeler için geçerli) olabilr.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.