Yapay zeka, daha spesifik olarak derin öğrenme alanında ses getiren çalışmalara imza atan Google, bu ilerlemeleri mobil cihazlarına da yansıtacak bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma Google'ın yapay görsel zeka girişimi Movidius ile iş birliği içinde 'gören' ve 'duyan' mobil cihazlar üretmesine imkan tanıyacak.
2006 yılında kurulan California merkezli Movidius, bir yarı iletken chip üreticisi. Düşük enerji tüketimi, yüksek performans sağlayan mimari ve makine görüşü şeklinde tercüme edebileceğimiz machine vision alanında uzman. Bugüne kadar 86.5 milyon dolar yatırım alan girişimin ürettiği Myriad2 adı verilen chip'ler gerçek zamanlı görüş gerektiren görevlerde iddialı. Google ile yapılan anlaşma Myriad 2 ailesinin en güçlü üyesi MA2450'nin Google tarafından kullanımını ön görüyor.
Etrafını gerçek zamanlı olarak 'gören' ve 'duyan' mobil cihazlar
İş birliğiyle Google, derin öğrenme alanında elde ettiği kazanımları veri merkezlerinden çıkarıp 'gerçek dünyaya' getirmesini sağlayacak altyapıya kavuşmayı amaçlıyor. Yani Google'ın yeni nesil akıllı cihazlarının yüz, fotoğraf ya da etrafındaki görüntüyü gerçek zamanlı olarak tanımasını sağlayan yapay zeka teknolojisi lokal olarak cihazlarda çalışabilir hale geliyor. Bu sayede veri cihazda depolanırken, fonksiyonlar internet bağlantısı olmadan, yine gerçek zamanlı olarak çalışmaya devam edebiliyor. Yeni nesil cihazlar böylelikle etrafındaki görüntü ve sesleri çok hızlı ve doğru bir şekilde anlayabiliyor ve bugünküne kıyasla çok daha kişisel ve bağlamsal bir deneyim sunuyor.
Movidius için bu anlaşmanın oldukça güçlü bir referans olduğuna şüphe yok. Girişim, Google'dan nöral ağ teknolojisini geliştirme konusunda da destek alacak.
İki şirketin ortak açıklamasında kullanılan 'mobil cihazlar' terimi akla bugün odaklı şekilde akıllı telefonları ilk getirse de, geliştirmenin önümüzdeki 10 yılı kapsadığını hatırlamakta fayda var. Başta Google Glass ve diğer giyilebilir cihazlar hatta mobili nasıl tanımladığınıza göre sürücüsüz otomobiller, olmak üzere çok sayıda farklı mobil cihaz, bu geliştirmeden faydalanıp, akıllı telefonların yerini bile alabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap