Bloomberg: Google, iPhone'da kalmak için 1 milyar dolar ödedi

Bloomberg: Google, iPhone'da kalmak için 1 milyar dolar ödedi

Apple ile Google arasındaki güç rekabetine ve işbirliğine dair önemli bir bilinmeyen açığa kavuştu. Bloomberg'in haberine göre Google, 2014 yılında iOS üzerinde arama motoru olarak kalabilmek için Apple'a 1 milyar dolar ödedi.

Söz konusu rakam Apple ve Google tarafından her zaman gizli bir bilgi olarak tutulmuş ve basınla paylaşılmamıştı. Ancak Google'ın Java üzerinden Oracle ile devam eden dava sürecinde edinilen bir detay sis perdesini aralıyor.

Dava dosyalarında dile getirildiğine göre Apple ile Google arasında yüzde 34 oranında bir gelir paylaşımı için imzalar atılmış. Bu oranın Google'ın kendine ayırdığı olduğu oran mı yoksa Apple ile paylaştığı oran mı olduğu net olarak belirtilmemiş ama Bloomberg rakamın 1 milyar dolar olduğu yönünde görüş bildiriyor.

Apple ve Google konuyla ilgili bir bilgi paylaşmadığı gibi bu rakamın halka açık olmaktan çıkarılması için dava açmaktan da çekinmemiş. Söz konusu rakamın 'son derece gizli' bir bilgi olduğunun da altı çizilmiş.

iOS'ta arama motoru olarak yer almanın bedeli tartışılır bir konu ama Tim Cook'un Google'ı kullanıcı bilgilerini satmak yönünde eleştirmesine rağmen, gelire orantılı bir anlaşma imzalayarak bu işten pay alması ise ayrı bir tartışmanın konusu.

Son olarak Apple'ın Duckduckgo.com'u Safari'nin arama motoru seçeneklerine eklediğini ve Siri tarafında Bing ile entegrasyon yaptığını da hatırlatalım.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.