Bugün itibarıyla 2.01 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan Facebook elbette pek çok şirket ve yatırımcının da satın alma radarında olageldi.

Facebook'un talipleri kimlerdi?
Bugün itibarıyla 2.01 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan Facebook elbette pek çok şirket ve yatırımcının da satın alma radarında olageldi. Ancak pek az kişi şirketin daha 4 aylıkken teklifi almaya başladığından haberdar. The Facebook Effect adlı kitabın yazarı David Kirkpatrick, sosyal ağı bugüne kadar, kimileri birkaç kez olmak üzere, satın alma girişiminde bulunan 11 şirketi ve tekliflerini detaylarıyla anlatmış. Bir özetini paylaşıyoruz.

New Yorklu bir finansör
Facebook, henüz TheFacebook.com olduğu günlerde, New Yorklu bir finansörden 10 milyon dolarlık teklif almıştı. O yıl 20 yaşında olan Mark Zuckerberg, ismi bilinmeyen yatırımcının teklifini düşünmeden reddetti.

Friendster
Facebook için ilk teklif verenlerden biri de artık faal olmayan Friendster’dı. Ancak Friendster’ın kendisi o sıralarda yatırım almak için görüşmeler yürütüyordu ve Facebook satın alması da o yatırımdan gelecek parayla yapılacaktı. Friendster o yatırımı hiç alamadı.

2004 yazında Zuckerberg ile Harvard’dan yurt arkadaşları Palo Alto’da bir ev kiralamışlardı. Kısa süre sonra Google’dan gelen iki yönetici, ‘birlikte ne yapabileceklerini görmek’ için evi ziyaret etti. İş birliği seçenekleri arasında Facebook’un satın alınması da vardı.

Viacom
2005’in bahar aylarında (ki o vakit Facebook hala TheFacebook idi), şirket olası bir yatırım için The Washington Post ile görüşüyordu. O esnada beklenmedik şekilde Viacom, Facebook’un tamamını satın almak için 75 milyon dolarlık bir teklifle çıkageldi. Kabul edilseydi, Mark Zuckerberg’in cebine 35 milyon dolar girecekti. Onun yerine, o sırada Facebook’un yönetim kurulu başkanı olan Sean Parker, teklifi The Washington Post’la yatırım görüşmelerinde elini güçlendirmek için kullandı.

myspace
Yine 2005 baharında bu kez MySpace CEO’su Chis DeWolfe, Zuckerberg ile buluştu. Masada TheFacebook’un MySpace’e satış seçeneği de vardı. Sonuç çıkmadı. Zuckerberg ve Parker sonradan yakın çevrelerine “İlginç birisi olduğu için DeWolfe ile tanışmak ve MySpace’te neler olup bittiğini öğrenmek istedik” demişlerdi.

News Corp.
Ocak 2006’da News Corp’un dijital işlerinin başındaki isim Ross Levinsohn, Mark Zuckerberg ile danışmanı Matt Cohler’ı Los Angeles’a davet etti. Ross TheFacebook’u satın almak istiyordu ama bir yandan da büyüme trendinin sürekliliği konusunda endişeleri vardı. Anlaşamadılar.

Yine Viacom
Viacom, Facebook’u aklından çıkaramamıştı. MTV izleyenleri Facebook’ta her geçen gün daha fazla zaman geçiriyordu. Mark, CEO Tom Freston ile buluşmak için New York’a uçtu. Freston, MTV ile Facebook için hazırladığı sinerji senaryolarını heyecanla anlatsa da toplantı Mark için aslında bir “hayır, teşekkürler” toplantısıydı.

NBC
Dev yayıncı kuruluşun bazı üst düzey yöneticilerinin 2005 ortalarında Facebook'a uğrayıp satın alma opsiyonu da dahil bazı iş olanaklarını konuştukları biliniyor. Detay yok.

...ve son kez Viacom
2006’nın başlarında MTV’nin patronu Michael Wolf, son bir kez Facebook’a uğradı. Zuckerberg Wolf’a Facebook’un değerinin 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Birkaç hafta sonra Viacom, 800 milyonu hemen nakit, kalanı da zamana yayılmış olarak ödenecek, toplam 1.5 milyar dolarlık bir teklif gönderdi. Anlaşma neredeyse sağlanacaktı ama Zuckerberg, ön ödemenin miktarının daha yüksek olmasını istiyor, Viacom'un CFO’su ise henüz çok az düzenli geliri olan bir girişime bu kadar büyük bir nakit ödeme yapılmasına soğuk bakıyordu. Görüşmeler tıkandı, anlaşma sağlanamadı. Viacom da bir daha Facebook’a dönüp bakmadı.

Yahoo
2006’nın yazında Yahoo’dan Facebook’a 1 milyar dolarlık teklif gitti. Facebook’un yatırımcılar ve yöneticileri satışın yapılmasını istiyordu. Ancak o sıralarda News Feed servisi açılmak üzereydi ve Zuckerberg, servisin tutulması halinde şirketin değerinin 1 milyar dolardan çok daha fazla olacağına inanıyordu. Yahoo, kötü Q2 sonuçları ertesinde teklifini 850 milyon dolara düşürdü. Facebook’un yönetim kurulu sadece 10 dakika süren toplantıda teklifin reddine karar verdi.

Aol
Aol CEO’su Jonathan Miller, 2006’nın ortalarında Facebook’u satın almak istediğine karar verdi. Hatta o vakitler hala birleşme görüşmeleri yapılan Time Inc. CEO’su Anne Moore’u ikna etti ve ikisi AOL’dan MapQuest ile Tegic, Time Inc.’ten de IPC’yi satıp Facebook için ortaklaşa 1 milyar doların üzerinde bir teklif oluşturmaya karar verdi. Ancak Time Inc.’in sahibi olan Time Warner’ın CEO’su Jeff Bewkes fikri veto etti. Bewkes, elden çıkarılacak şirketlerden gelecek paranın grup içi girişimlerin finansmanında kullanılması gerektiğini düşünüyordu.

Yahoo yeniden
2006’nın sonlarına doğru Yahoo, Facebook için 1 milyar doların üzerinde bir teklif verebileceğini iletti. O günlerde Facebook, siteyi öğrencilerin dışındaki kitleye de açmış, günlük yeni kayıt sayısı 20 binden 50 bine fırlamıştı. Facebook hissedarlarının büyük kısmı Yahoo’nun teklifine sıcak bakıyordu ama COO Owen Van Natta karşı görüşteydi. Onun dediği oldu.

Dünyadaki en 'cool' Google ofislerinden br demet

Microsoft
Facebook’u Google’dan uzak tutmak isteyen Microsoft CEO’su Steve Ballmer, 2007’de şirketi satın almak için teklif verdi. Ballmer, Zuckerberg’in hiçbir şekilde şirketin kontrolünü bırakmayacağını biliyordu. O yüzden önce küçük bir hisseyle başlayıp ardından 6 ayda bir yüzde 5 daha alarak şirketin büyük hissedarı olma planı yaptı. Bu plan gerçekleşmedi ama Microsoft 15 milyar dolar değerleme üzerinden Facebook’un yüzde 1.6’sını 247 milyon dolara satın aldı ve Google’ın sonraki olası satın alma tekliflerine karşı önlem olarak rüçhan ve benzeri haklar elde etti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap