ABD'li yatırım şirketlerinin Hindistanlı girişimcilere yatırım yapmasına alıştık ama bu kez ABD'nin tanınan girişimcileri Hindistanlı mobil mesajlaşma uygulaması Hike Messenger'a yatırım yaptı.
Quora'nın kurucu ortaklarından ve CEO'su Adam D’Angelo, Wordpress'in çatı şirketi Automattic'in kurucusu Matt Mullenweg, Dropbox Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Aditya Agarwal ve Dropbox Operasyondan Sorumlu Eski Başkan Yardımcısı Ruchi Sanghvi Hike Messenger'ın yatırımcıları arasına katıldı.
Sanghvi ve Agarwal'ın Hindistanlı olduğu anlaşılıyor ama D'Angelo ve Mullenweg'i de yanına alarak Silikon Vadisi'nden çok uzaktaki bir girişime yatırım yapmaları dikkat çekiyor. Söz konusu yatırımın tutarı açıklanmış değil ama Hindistan'ın kalabalık nüfusu bu yatırımın mantığını açıklamaya yetiyor da artıyor.
Neden Hindistan?
Hindistan, 1,3 milyara yaklaşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi. Yapılan bir araştırmaya göre de Whatsapp, Hindistan'daki en popüler mobil mesajlaşma uygulaması Hike Messenger ile ciddi bir rekabet halinde. Diğer yandan Whatsapp Çin'de engelli değil ama yarın engellenmeyeceği garanti edilemez. Hindistan ise erişim engellemesi açısından çok daha rahat bir pazar.
Sadece Amerika'da bile ciddi bir Hintli nüfusu olduğu malum ve aşağıdaki reklamda da görebileceğiniz gibi Hike Messenger Hindistan dışında ABD, Rusya ve Fransa'da da sıçramış başlamış durumda.
2012'de kurulmuştu
Hike Messenger, Kavin Bharti Mittal tarafından Aralık 2012'de hayata geçirilen bir girişim ve şu anda 70 milyon kullanıcısı bulunuyor. 900 milyon kullanıcılı Whatsapp'ın çok çok gerisinde olsa da Hindistan'daki bilinirliği onu değerli kılmaya yetiyor. Hike Messenger'da her gün 1 milyar mesaj gönderiliyor.
Mullenweg, Hindistan pazarını yakından takip ettiğini ve Hike Messenger'ın vizyonuna inandığını söylüyor. Hike Messenger, Whatsapp'ı kendisi için çok güçlü bir rakip olarak görüyor. Buna karşılık düşük mobil bağlantı hızları için kullanıcılarına gerekli basitliği sunması açısından da Whatsapp'tan iyi olduğunu düşünüyor. Haber erişimi, canlı kriket skorları, indirim kuponları gibi ek özelliklerle de farklılığını ortaya koyuyor.
Whatsapp, Facebook tarafından satın alındıktan sonra bayrağı tam anlamıyla dünya zirvesine dikti ama görünen o ki Asya'dan çıkan rakipler kolay kolay tükenmeyecek. Zira hali hazırda WeChat ve Line'ın ciddi bir başarısı söz konusu ve Hike Messenger da onların arkasına takılmaya hevesli görünüyor.
Hindistan - Türkiye
Gönül ister ki Türkiye'den de Hindistanlı girişimlere yatırım yapıldığını, en azından o pazarı takip eden yatırımcılarımızın olduğunu duyalım. Zira Türkiye pazarı artık yabancı yatırımcıların gözetimi altında ve bir kaç yıl sonra yatırımcı rekabetinin olacağını düşünebiliriz. Hatta Hindistan'lı Zomato'nun Mekanist.net'i satın aldığı hatırlayacak olursak, Hindistan'dan Türkiye'ye gelen yeni girişimlerin, yatırımların gelmesi de sürpriz olmayacak.