Basit bir ihtiyaca basit bir çözüm bulmakla başlıyor her şey

Basit bir ihtiyaca basit bir çözüm bulmakla başlıyor her şey

Geçtiğimiz hafta Türkiye'deki SaaS girişimleri konusunda hafıza tazelemek ve radarımızı genişletmek için bir yazı yazmıştım. Yorumlarda şirketler kendilerinden bahsettiler, bir o kadar da e-posta aldık. Tüm katkı sağlayanlara teşekkürler.

Açıkcası tahmin ettiğim gibi SaaS girişimlerine odaklanan girişimcilerin sayısı Türkiye boyutundaki ve pozisyonundaki bir ülke için yetersiz. Bu alanı hem lokal hem de global pazarlarda başarılı markalar çıkartabilmek açısından büyük bir fırsat olarak görüyorum ve girişimcilerin net ihtiyaç ve sorunlara net çözümler bulan servisleri hayata geçirmeleri gerektiğine inanıyorum. SaaS alanında doğru fikri ararken fazla komplike düşünülmemesini de özellikle öneriyorum.

Şöyle ki, günlük hayatınızda internet üzerinde iş yaparken ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir sorunun çözümünü tüm dünyaya sunabilirsiniz ve inanın bana e-ticaret girişimi hayata geçirmekten hem daha az riske girersiniz, hem daha az yatırım ihtiyacınız olur hem de ulaşabileceğiniz pazar daha büyük olacaktır.

Hemen bir örnek vereyim:

Baremetrics'i düzenli Webrazzi okuyucuları biliyordur. Sanal POS hizmetini Amerika merkezli Stripe üzerinden alan şirketler için bir tür gerçek zamanlı analitik hizmeti. Basit ve kullanışlı bir arayüzde Stripe üzerinden geçen satışlarınızın görselleştirilmesini sağlıyor. Bunu yapmak için de kullanıcısından sadece Stripe API anahtarını yazmasını istiyor. Yani, birkaç dakikada satışlarınızı anlık olarak görselleştirmeniz ve tertemiz bir ekranda takip etmeniz mümkün oluyor.

Bu arada belirtmiş olayım, Türkiye'de Stripe çalışmadığı için her iki servisi de kullanmanız mümkün değil ve malesef Türkiye'deki ödeme çözümü sunan şirketler için de Baremetrics gibi bir çözüm yok. Bir dönem Hakan Erdoğan tarafından hayata geçirilen Mypat benzer bir iş modeli üzerinde çalışıyordu ve iyzico tarafından satın alındı. Şu anda da bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu yönde Mypat dışında bir hizmet yok.

Bu örneğin girişimciler için en çekici yanı ise sanırım şimdi vereceğim detay olacak...

Baremetrics'in ayda ne kadar kazandığını şeffaf bir şekilde görebilir ve takip edebilirsiniz. Çünkü, şirket Stripe üzerinden geçen kendi verisini herkese açık şekilde yayınlıyor.

baremetrics-revenue

Uzun süre tek kişilik bir şirket olarak çalışan Baremetrics şu anda kaç kişi oldu bilemiyorum ama bir elin parmaklarından fazla çalışanı olduğunu düşünmüyorum. Buna rağmen ayda 38 bin dolarlık düzenli satışı var. Siz de hem Baremetrics'in ne sağladığını görmek hem de satış rakamlarını incelemek isterseniz demo.baremetrics.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir örnek daha vereyim hazır ısınmışken...

Buffer'ı da sanıyorum ki bilmeyen düzenli Webrazzi okuyucusu yoktur. İlk olarak 2011 yılında incelediğimiz servis özellikle pazarlamacıların yakından bildiği üzere, zamanlanmış tweet göndermeyi sağlayarak açılmıştı. Eminim hepiniz şimdi "ne var ki bunu yapmakta" diyorsunuzdur. Bence de... O yüzden az laf çok iş diye bir atasözümüz var...

Sizi biraz daha gereyim, zaten geçen zamanda da fazla farklı birşey yapmadı Buffer. Şu anda Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Pinterest için aynı işi birkaç ek özellikle yapıyor ama anlatma şekli daha havalı hale geldi. "Pazarlamacılar ve ajanslar için sosyal medya yönetimi" mottosunu kullanıyor yaptığı işi anlatmak için. Dünyadaki dev alternatiflerine kıyasla daha uygun ücretleri var ama Buffer ayda 653 bin dolar kazanıyor desem... biraz daha bilgi isterseniz geçen aya göre %4.1 büyüme gösterdiğini de paylaşabilirim.

buffer-revenue

Nereden mi biliyorum? Buffer da Baremetrics kullanıyor ve onlar da gelirlerini şeffaf şekilde yayınlıyorlar. Dikkat çeken bir SaaS girişimi olan Buffer'ın önemli metriklerini buffer.baremetrics.com adresinden takip edebilirsiniz.

Bu arada eğer Webrazzi'yi düzenli takip edenlerdenseniz Buffer'ın şeffaf şirket kültürünü ve burada vermiş olduğum Baremetrics linkini 1 yıl önceden zaten biliyorsunudur. Fırat Demirel'in yazdığı ve Buffer'ın yatırım turunu anlatan haberimizde şirketin aldığı yatırımın yanı sıra personel maaşlarını, operasyonel giderlerini ve bunun gibi SaaS şirketlerinin işleyişine yönelik bir çok detayı bulabilirsiniz.

Kısacası, günlük iş hayatınızda gördüğünüz bir ihtiyaca yönelik çözümü basit bir servis olarak pazara sunduğunuzda nasıl bir iş hacmi yaratabileceğinizi Baremetrics ve Buffer örnekleri çok güzel özetliyor. Elbette daha sayabileceğim onlarca güzel iş modeli ve çözüm var. İlerleyen günlerde onları da benzer şekilde paylaşıyor olurum tabi ki.

Şimdilik söylemek istediğim şu, basit düşünmekle yola çıkıp SaaS modellerinin işleyişini de doğru anlarsanız, bence değer yaratabileceğiniz bir girişime kolaylıkla adım atabilirsiniz. Sadece kendiniz için değil, Türkiye internet pazarı, yatırımcılar ve diğer girişimciler için de bu şekilde büyük değer yaratabilirsiniz.

Siz ihtiyacı belirleyin, çözümü hayata geçirin, sonrasında bizi haberdar edin ki elimizden gelen desteği memnuniyetle verelim.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.