İngiliz Ulusal Haberalma Teşkilatı GCHQ, siber güvenliğe 1,9 milyar sterlin daha yatırım yapacak

İngiliz Ulusal Haberalma Teşkilatı GCHQ, siber güvenliğe 1,9 milyar sterlin daha yatırım yapacak

Son dönemde dijital içeriklerin takibi konusunda gündeme gelen İngiliz Ulusal Haberalma Teşkilatı GCHQ (Government Communications Headquarters) siber güvenlik alanına 5 yıl içinde 1,9 milyar sterlin daha yatırım yapılacağını açıkladı.

Kısaca hatırlatmak gerekirse kısa süre önce Edward Snowden GCHQ'nün izleme araçlarına 1 milyar dolar harcandığını iddia etmişti. Geçtiğimiz günlerde ise Birleşik Krallık'ın yeni veri izleme tasarısında ISS’lere 175 milyon sterlin ödeneceği gündeme gelmişti.

GCHQ Başkanı George Osborne'un yaptığı açıklamada artan siber tehditlerden ve GCHQ'nün bu konudaki hassasiyetinden bahsediyor. Osborne, küresel siber güvenlik alanındaki iş gücü açığının 2020'de 1,5 milyonu bulacağını söylüyor ki GCHQ'nün neden Londra kaldırımlarda iş ilanı yayınladığı daha iyi anlaşılıyor.

GCHQ AjanSöz konusu yeni yatırım kararıyla GCHQ'nün 5 yıllık toplam siber güvenlik yatımı 3,2 milyar sterline çıkıyor. Britanya için en güvenli ortamı kurmayı hedefleyen GCHQ, bu yatırımla hem iş gücü temin etme hem de teknolojik perspektif açısından önemli bir karar almış oluyor.

Yenilikçi girişimlere  165 milyon sterlin

Paylaşılan rakamlara göre de yeni yatırım kararıyla Britanya'nın 3 istihabarat teşkilatına 1.900 yeni çalışan eklenmesi ve yeni bir Ulusal Siber Merkezi'nin kurulması planlanıyor. Donanım ve yazılım alanında yeni teknolojiler geliştireceklerini açıklayan Osborne, yeni oluşturulan 165 milyon sterliklik Güvenlik ve Siber İnovasyon Fonu ile bu alanda yatırımlar yapacaklarını da ekliyor.

Bildiğiniz gibi CIA ve NSA de Palantir gibi yenilikçi girişimlere yatırım yapıyor veya hizmet alıyor. Hatta eski siber istihbarat çalışanları kendi siber güvenlik girişimlerini kurup dünya devlerini peşine takabiliyor ve tüm bunlar küresel çapta büyük bir rekabetin olduğunu gözler önüne seriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.