İtalya'nın Bolonya kentinde bir otel yöneticisi olan Roberto Condello, 2012 yılında İstanbul'a gelir ve birçok yabancı turist gibi yolu Kapalıçarşı'ya düşer. Etrafta yüzlerce insanın dolaştığı, alışveriş yapmak için bakındığı, mağaza sahipleriyle pazarlıkların edildiği bu mekan onu büyüler. Bir bloktan diğerine gezinirken, yolunu kaybettiğini fark etmesi çok uzun sürmez. İlk aklına gelen, birçoklarımızın böyle bir durumda yapacağı gibi, akıllı telefonundan sanal bir harita aramak olsa da Roberto hiçbir şey bulamaz. İhtiyacı doğrulayan deneyimi Grand Bazaar Digital Platform (GBDP), Türkçe çevirisiyle Kapalıçarşı Dijital Platformu'nun çıkış noktası olur.
GBDP, yıllık 91 milyon turistle dünyanın en gözde turist merkezlerinden birini her yerden istenildiği zamanda erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Bunun için Kapalıçarşı ziyaretçi deneyimini ziyaret öncesinde, sırasında ve sonrasında olmak üzere üç fazda ele alan projenin başlangıç noktası ise ziyaret esnası. Kapalıçarşı'yı serbest bir şekilde keşfettikten sonra, ziyaretçilerin akıllarında yer eden mağazalara tekrar ulaşmak istediklerinde işini kolaylaştırmak hedeflerden biri. GBDP, bunun için ilk etapta Kapalıçarşı'nın iOS ve Android tabanlı cihazlardan indirilebilen mobil uygulamasını yayınladı.
Mobil uygulamalar, Kapalıçarşı içinde yerleştirilen 200 beacon ile güçlendiriliyor. Ziyaretçilerin interaktif bir harita üzerinden bir mağaza ya da noktaya ulaşmak istediklerini kanıtlamak üzere geliştirilen uygulamaların ilk altı ayında 20 bin indirilme sayısına ulaştığı bilgisini paylaşıyor Roberto.
B2C ve B2B modellerinde kurgulanan mobil uygulamalar, kullanıcıların alışveriş deneyimlerini de kapsayacak şekilde geliştiriliyor. Kullanıcıların aradığı mağazayı bulmasını sağlayan B2C uygulama, Kapalıçarşı'nın 22 bin çalışana sahip 4 bin mağazasını kullanıcılar için erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Entegre edilecek mobil ödeme sistemiyle, kullanıcıların uygulama içinde Kapalıçarşı mağazalarıyla pazarlık etmesi ve alışveriş yapması planlanıyor. Bunun turistler için güvenli ve yabancı para birimlerinin çeviriminde kolaylık sağlayacağı da notlar arasında.
Bundan sonraki aşamada GBDP'nin sosyal medya entegrasyonu var. Konum bazlı olarak İstanbul'da yaşayan kişilere indirim fırsatları sunan kuponların paylaşılmasıyla yerel kullanıcılara da ulaşmak istiyor platform.
Alışveriş öncesi ve sonrası deneyimlerin dijitalleşmesi süreci ise Kapalıçarşı'nın web sayfası ve sosyal ağlardan e-ticarete açılmasını kapsıyor. Roberto, insanların Kapalıçarşı'nın B2B uygulaması üzerinden her bir mağazaya ait ürün görsel ve fotoğraflarına ulaşabilecekleri uygulamayla, ziyaret sırasında satın alamadıkları ürünleri kendilerine ulaştırabileceklerini söylüyor. Kapalıçarşı'nın kendine has alışveriş yöntemini destekleyen uygulama üzerinden satıcı ile sohbet etmek ya da video görüşme yapmak mümkün hale getirilecek.
GBDP bugün Roberto dahil olmak üzere dört kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Ekibin diğer üyeleri İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim programında doktora eğitimine devam eden Elif Ensari; Grafik Tasarımcı Gizem Şıkman ve İtalya'da internet sektöründe 15 yıl deneyimli Luca Amendola. Bugüne kadar Yapı Kredi Bankası'ından 30 bin lira tutarında yatırım alan projenin geri kalan masrafları ekip tarafından finanse ediliyor. Yapı Kredi desteğinin maliyetlerinin yüzde 5'ini karşıladığı bilgisini veriyor Roberto.
GBDP e-ticaret işlemlerinde son kullanıcılardan aldığı komisyonlarla gelir sağlamayı amaçlıyor. Kapalıçarşı esnafının B2B uygulamalardan ücretsiz faydalanması olası sorunları da engelliyor.
Gerçek bir çarşı için geliştirilen ilk dijital kullanıcı deneyimi platformu olduğu iddia edilen Kapalıçarşı dijitalleşmesi projesi başarıya ulaşırsa, ekip bunu farklı ülkelere uyarlamak istiyor.
Görsel Kaynak: istanbul_image_video / Shutterstock.com