Apple, 4. çeyrekte 51,5 milyar dolar kazandı, Çin'de yüzde 99 büyüdü

Apple, 4. çeyrekte 51,5 milyar dolar kazandı, Çin'de yüzde 99 büyüdü

Apple, 4. çeyrek finansal sonuçlarında da sürpriz yapmadı ve dünyanın en çok kazanan şirketi olmayı başardı. Bu çeyrek aynı zamanda Apple'ın en iyi kârlılık yakaladığı çeyrek de oldu.

Yapılan açıklamaya göre bu çeyrekte 51,5 milyar dolar gelir kaydeden Apple, 4. çeyreği 11,1 milyar dolar kâr ile kapattı.

48 milyon iPhone satıldı

Geçtiğimiz çeyrek iPhone 6S ve iPhone 6S Plus modellerinin satışa çıktığı dönem olduğu için yeni finansal sonuçlar merakla bekleniyordu. Bir önceki çeyrekte 47,5 milyon iPhone satan Apple, analistlerin 48,5 milyon iPhone satışı beklentisine tam olarak karşılık veremese de 48 milyon iPhone satışıyla geçen yılın aynı döneminden 9 milyon daha fazla satış yapmış oldu.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız UBS'in araştırmasında 55 milyonluk iPhone satış tahminini hatırlatmadan geçmeyelim. Apple yine kendini geliştirmeyi başarmış olsa da iPhone fiyatlarındaki artış analistlerin beklentilerini etkilemiş gibi gözüküyor.

Apple iPhone iPad satislari

iPad satışları 10 milyonun altına

Tim Cook'un açıkladığı son çeyrek raporuna göre Apple, iPhone satışlarından 32,2 milyar dolar civarında bir kazanç sağladı. Bir kez daha büyük pastayı almayı başaran iPhone'a nazaran iPad satışlarında yine düşüş yaşanması dikkat çekiyor.

iPad satışları bir önceki çeyreğe göre 1 milyon, geçen yılın aynı dönemine göreyse 2 milyon düşüş göstermiş ve 9,98 milyon satışta kalmış.

Mac satışları rekor kırdı

Diğer yandan Apple, Mac satışlarında rekor kırarak bir bakıma iPad tarafındaki olumsuz etkiyi sönümlemeyi başarmış. 2014'ün 4. çeyreğinde 5,5 milyon Mac satan Apple, 2015'in 4. çeyreğinde 5,7 milyon Mac satışına imza atmış.

Çin'de yüzde 99 büyüme

Apple Pay'in çift haneli büyüme gösterdiğini söyleyen Apple CEO'su, Çin'de yıllık gelirlerde yüzde 99'luk bir büyüme kaydedildiğini de paylaştı. Çin, Tayvan ve Hong Kong'u içine alan Greater China bölgesinde 12,51 milyar dolar kazanan Apple, Avrupa pazarında 10,57 milyar dolar, Amerika'da ise 21,7 milyar dolar kazanmış.

Çin'de şu anda 24 mağazası bulunan Apple, 2016 oratasında 40 mağaza ile hizmet vermeyi hedefliyor.

Apple, 2016'nın ilk çeyreği için 75,5 - 77,5 milyar dolar arasında bir gelir tahmini yapıyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.