Melih Ödemiş: Çalışanlara hisse paylaşım kararını 2012'de ortaklar sözleşmesine koyduk

Melih Ödemiş: Çalışanlara hisse paylaşım kararını 2012'de ortaklar sözleşmesine koyduk

YemekSepeti kurucu ortaklarından Melih Ödemiş'i de Webrazzi Summit 2015'te ağırladık. Melih Ödemiş de Arda Kutsal ile sohbetinde Yemeksepeti'nin geçmişini, yatırımlarını ve Delivery Hero'ya satışını anlattı. (Bkz: Yemeksepeti hikayesi)

Melih Ödemiş, çalışanlara dağıtılan hisse paylaşımına da değindi ve bu kararı ortaklar tarafından 2012 yılında alındığını söyledi. Yatırımcılık tarafındaki duruşunu da paylaştı ve küresel girişimlere odaklandığının altını çizdi.

Biz ilk yıllarda Yemeksepeti'ni kendi sırtımızda taşıdık. Yedi sene  sonra kenara para koyabildik ve bundan sonra 2009-2010'dan itibaren her şeyi baştan kurduğumuz yıllar oldu. Founders Fund'ın yatırımıyla yurtdışında da iş yapabileceğimizi düşündük ve zaman içinde açılımlar yapmaya başladık.

Türkiye'de e-ticaretteki önemli yatırımlar geldikçe bizim de değerimizin çok daha ileri gidebileceğini anladık. Biz yatırım konusunda aktif yatırımcı olmadık. 2010-2012 arasında pek çok yatırımcıyla görüştük ve nihayet General Atlantic ile bize en uygun yatırımcı olarak imza attık.

Çalışanlara hisse payı dağıtımına 2012'de karar vermiştik

Biz bir gün bu şirketi satarsak çalışanların da bundan faydalanması gerektiğini düşünüyorduk. 2012'de bunun kararını vermiştik Bizle beraber çalışanların da bu girişimin başarısından pay alması gerektiğine inanmıştık ve bunu ortaklar sözleşmesine koyduk.

General Atlantic yatırımının değerlemesi 100 milyon dolardan fazlaydı ve yeni yatırımın bu seviyeden olması da şaşırtıcı olmadı. Bizim temel işimizin yüzde 50-60 büyümeye devam etmesi işin güzel yanıydı ve biz de bu süreci iyi yöneterek aceleci davranmamayı tercih ettik.

Delivery Hero'nun hedefi Almanya'nın lideri olmak için çıkmadılar Yatırım alıp, satın alma yaparak büyüme yolunu tercih ettiler ve 2015'te bizi satın alabildiler. Biz bu satın alma öncesinde de bazı görüşmeler yaptık ama mutlu sona Delivery Hero ile ulaştık.

Arda Kutsal, Melih Ödemiş'in yatırım yapma konusunda nasıl bir kararı olduğunu da sordu ve şu yanıtı aldı;

Ben bir noktaya odaklandığım zaman o şeye değer katabiliyorum. Kolları sıvadığımda 10 kaplan gücüne ulaşıyorum ama yatırımcı olduğum zaman o kadar etkili olamıyorum. Şimdi 39 yaşındayım ve 24 yaşındaki gibi çalışma gücüm ve ihtiyacım yok. Türkiye'de Silikon Vadisi'nden farklı bir ortam var ve daha çok tırnaklarınla kazıman gerekiyor.

Kendime 'Yemeksepeti'nden daha büyüyünü yapacağım' diye bir acımasızlık da yapmıyorum. Yatırımlarımda artık tamamen küresel pazarı düşünüyor ve vizyoner şirketlere değer veriyorum.

Türkiye'de artık iyi üniversitelerden mezun arkadaşlar girişimciliğe soyunuyor ve böylece daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.