CTO da neyin nesi oluyor?

Zapier CTO'su Bryan Helmig, Webrazzi Summit'in en çok beklenen konuşmalarından biri "Küçük bir startup'ta CTO olmak" ile sahnedeydi.  Helmig, Zapier'in küçük bir ekip olarak başlayan, Y Combinator'a kabul edilmesiyle devam eden ve üç yılda 600 binden fazla kullanıcıya ulaşan yolculuğunda deneyimlerinden öğrendiklerinin samimi bir özetini sundu.

Sunumuna "What the heck is a CTO?" "CTO da neyin nesi?" diye başlayan Helmig, aslında bunun cevabını kimsenin bilmediğini söylüyordu. İzleyiciyi süreç odaklı düşünmeye çağıran Helmig, yazılım odaklı bir startup'ın başlangıcından CTO seçimine kadar üç ana süreçten geçtiğine vurgu yapıyordu. Helmig'in aktardığı ya da tanımladığı süreçlerden ilki solo hacker adını verdiği, programcının tek başına ilerlediği, neyin çalışıp neyin çalışmadığını anladığı ve yönetimin olmadığı dönem.

Bunu genellikle arkadaşların işe alındığı ve 2-6 mühendisle çalışılan small hacker team dönemi izliyor. 6 mühendisten sonra "işler garipleşmeye başlar" diyen Helmig, bu süreçte takımda iletişimin yön değiştirdiğini ve "yönetim" kelimesini kullanmaya başladığınızı söyledi. 12 mühendisten sonra ekipler için yönetim rolüne yakın VPE (Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı) ya da hacker rolüne yakın CTO seçmek arasında bir seçim yapması gerekiyor. Helmig konuştuğu startupların yüzde 70'inin bu ikisi arasında karar verdiğini söylediğini not etti.

Helmig'in deneyiminden yola çıkarak, girişimler ve CTO'lar için verdiği ip uçlarının başında kırılma noktalarını benimseme ve zor olsa da hataları tahmin etmeye çalışma geliyor. Bununla birlikte CTO'ların Amazon, Google, Microsoft ya da herhangi bir başka şirkete ait hazır yapıları kullanmaktan çekinmemeleri. "Yazdığınız kodla icat etmelisiniz" diyen Helmig, yapıların sıfırdan geliştirilmesinin bir hedef olmaması gerektiğini savunuyor. Bir diğer önemli notsa ekiplerde kontrolü kolaylaştırmak ve iş yükünü azaltmak için CTO'ların önceliğin ne olduğu konusunda ekibi net bir şekilde bilgilendirmesi gerektiğiydi.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.