Yüz tanıma teknolojilerinde şimdilik Google ve Facebook gibi ama teknoloji devleri başı çekiyor ancak bu alandaki açık kaynaklı yazılımlar da hızla gelişiyor. Carnegie Mellon University araştırmacıları tarafından geliştirilen OpenFace de bunun son örneği.
Yüz tanıma teknolojilerinin günümüzde oldukça önemli bir yeri olduğu malum. Devletler ve sunucularında milyarlarca fotoğraf saklayan Google ve Facebook gibi devler bu konuda oldukça ilerlemiş durumda. OpenFace ise sınırlı kaynak ve testlere rağmen oldukça başarılı sonuçlar almayı başarmış gözüküyor.
Araştırmacılar, 10 adet referans fotoğraf üzerinden gerçek zamanlı yüz ve duygu tanımayı yüksek doğruluk oranıyla başardıklarını belirtiyor. Başarı tanımını standart LFW karşılaştırmalarına göre yapıyor ve Openface'in benzerlerinden daha iyi olduğunun altı çiziliyor.
Google'ın FaceNet araştırmasını referans alan Openface araştırmacıları sonuçların ümit verici olduğunu söylüyor ve Github'da paylaştıkları söz konusu yazılımı daha da geliştirmek için çalışıyor.
OpenFace gibi araştırmalara Türkiye'de de ancak üniversite ve TÜBİTAK destekli araştırmalarda rastlayabileceğimizi tahmin ediyorum ama bu konuyla ilgilenen okurlarımız varsa vakit kaybetmeden Github'daki OpenFace projesine göz atabilirler.