iOS tabanlı cihazları ele geçiren YiSpecter adlı bir virüs tespit edildi

iOS tabanlı cihazları ele geçiren YiSpecter adlı bir virüs tespit edildi

Apple'ın işletim sistemleri genelde 'virüs geçirmez' olarak bilinir ama iOS'a bulaşan YiSpecter adlı zararlı yazılım Apple'ın bu ünvanını biraz esnetmişe benziyor.

Palo Alto Networks tarafından tespit edilen YiSpecter, iOS tabanlı cihazlara nüfuz ederek yönetimini neredeyse tamamen ele geçiriyor. İstenmeyen uygulamaları kurup, tam ekran reklam gösterebiliyor. Safari'nin varsayılan arama motorunu değiştirip, kişisel bilgileri kendi sunucularına gönderebiliyor. Hatta silindiği düşünüldükten sonra bile yeniden karşınıza çıkabiliyor.

Şu anda Çin ve Tayvan'da etkisini gösteren YiSpecter, VirusTotal'de yer alan 57 güvenlik sağlayıcısının yalnızca 1'i tarafından tespit edilebiliyor. Tahminlere göre özel API izinlerini kullanarak iOS cihazlara sızıyor ve Apple'ı oldukça önemli bir noktadan vuruyor ama Palo Alto Network araştırmacıları şu anda yeni cihazlara yayılımının mümkün olmadığını belirtiyor.

Apple, konuyla ilgili bir açıklama yapmazken YiSpecter'ın ilk olarak 'ücretsiz porno' izlemeyi sağlayan bir uygulama olarak yayıldığı bilgisini de ekleyelim. Daha sonra internet servis sağlayıcılarını da etkilemiş ve Windows'ta Tencent'in sahibi olduğu  QQ adlı anlık mesajlaşma uygulaması üzerinden yayılmış.

Geçen ay Çin App Store'unu etkileyen XcodeGhost adlı virüsü de hatırlayacak olursak, Çin'de artan iPhone satışlarının Apple'a farklı faturalar kesmekte olduğunu da söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.