Fransız mahkemesi Google unutulma hakkının küresel olduğuna karar verdi

Fransız mahkemesi Google unutulma hakkının küresel olduğuna karar verdi

Avrupa Birliği'nde (AB) adı sıklıkla davalarla gündeme gelen Google'a Fransa'dan önemli bir darbe geldi. Fransa'nın "unutluma hakkı"yla ilgili, geçtiğimiz Mayıs ayında verdiği içeriklerin tüm Google.com sitelerinden silinmesi kararına itiraz eden Google'ın talebi Fransız mahkemesi tarafından reddedildi.

Fransa'nın bilgi teknolojileri otoritesi The Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés'in (CNIL) geçtiğimiz Mayıs ayında Google'ın içerikleri yalnızca Google.fr ya da Google.de gibi ilgili ülkelerin adreslerinden değil, Google.com küresel adresinden silinmesine karar vermişti. Ancak Google, hangi içeriklerin suç olduğu konusunda ülkeden ülkeye değişen yasal düzenlemelerin (Google'ın verdiği örnekler şu şekildeydi: Tayland'da Kral'a, Türkiye'de Atatürk'e hakaret ya da Rusya'da gey propagandası sayılan ifadeler suç sayılabiliyor) olması nedeniyle, unutulma hakkının küresel olmayacağını savunmuş ve yaptığı açıklamada, internetin bu şekilde asla özgür olmayacağını savunmuştu.

Ancak savunma görünen o ki Fransız mahkemesini ikna edemedi. Google'ın geçtiğimiz Temmuz ayında ilettiği itirazı bugün reddeden Fransa, bu kararla Google'a ağır bir yanıt vermiş oldu. Zira, Google, kararla birlikte yüz binlerce bağlantıyı Google.com ve diğer AB dışındaki adreslerinden kaldırmak zorunda. Google'ın bu karara uymaması durumunda 300 bin euro'luk para cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Google, Mayıs ayında Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği karara uyarak,Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarına ‘unutulma hakkı‘ tanımıştı. Ancak uygulamayı sınırlı bulan Avrupa Adalet Divanı, geçtiğimiz Kasın ayında, yeni bir adım atarak söz konusu içerik kaldırmalarının Google.com’u kapsaması talebini getirmişti

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.