Avrupa Birliği ülkelerinde Google arama sonuçlarındaki kişisel içerikler sildirilebilecek

Avrupa Birliği ülkelerinde Google arama sonuçlarındaki kişisel içerikler sildirilebilecek

Kişisel bilgilerin gizliliği konusunda Google'dan yeni bir adım geldi. Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği karara uyan Google, artık kullanıcıların kendi haklarındaki bir içeriğin Google'dan silinmesine imkan tanıyacak.

Google'da sizin hakkınızda istemediğiniz bir içeriğin yer alması sizi rahatsız ediyorsa artık şuradaki başvuru formunu doldurarak o içeriğin Google'dan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Söz konusu formda kim olduğunuzu, ülkenizi (Avrupa Birliği ülkeleri) ve Google'dan kaldırmak istediğiniz bağlantıyı ve nedenini belirtmeniz yeterli.

Bu araç Avrupa Adalet Divanı'nın kişisel bilgilerin korunması konusunda 2 hafta önce aldığı karar nedeniyle geliştirildi. Bir İspanyol avukatın Google'dan kaldırmak istediği içerik için açtığı dava Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı. Google da bu karara uyacağını açıklamıştı.

Şunun altını çizelim ki Google, içeriğin yayınlandığı siteye herhangi bir müdahalede bulunmayacak. Sadece bu ilgisiz ve yanlış bilgilerin yayınladığı içeriği arama sonuçlarında göstermeyecek. Google bunu yaparken de mümkün olduğunca dikkatli davranacak.

Günümüzde kişisel bilgiler oldukça şeffaflaşsa da bu aracın bazı sorunları ortadan kaldırma şansı var. Avrupa Birliği'nin önümüzdeki dönemde Google ve servislerine karşı hangi yeni kararları alacağını da merak etmiyor değiliz.

Şimdilik sadece AB vatandaşları için geçerli olan uygulamayı Türkiye'den ne yazık ki kullanamıyoruz.

GÜNCELLEME: Google tarafından paylaşılan konuyla ilgili açıklamayı ekliyoruz.

"Avrupa Adalet Divanı’nın yakın zaman önce aldığı karar çerçevesinde Avrupalı kullanıcıların arama motorumuzda yer alan sonuçların kaldırılmasını talep edebilmelerine yönelik bir web formu hazırladık. Mahkemenin söz konusu kararı, Google’ı bir bireyin unutulma hakkı ile kamuoyunun öğrenme hakkı konusunda verilmesi zor kararlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Mevcut süreçte, bu konuların ayrıntılı şekilde ele alınması için uzmanlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra, söz konusu kararın doğru şekilde değerlendirilip hayata geçirilmesi için, veri koruması konusunda faaliyet gösteren yetkililerle de birlikte çalışacağız."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.