Spotify, Apple Music tanıtımından bu yana daha hızlı büyüdü

Spotify, Apple Music tanıtımından bu yana daha hızlı büyüdü

Bugün Microsoft'un Zune müzik servisini tamamen kapatacağını paylaşmıştık. Pazardaki en gözde girişimlerden biri olan Spotify ise büyümesini hızlandırıyor. Üstelik Apple Music tanıtımından beri daha hızlı büyüyor.

Spotify CEO'su Daniel Ek'in Bloomberg'e yaptığı açıklamaya göre Spotify, Apple Music'in tanıtılmasından sonra eskisinden daha hızlı bir büyüme gösteriyor. Apple Music, pazardaki en geniş müzik arşivine (27 milyon parça) sahip olmasına rağmen Spotify (20 milyon parça) sunduğu kullanıcı deneyimin ve etkileşim gücüyle yerini korumayı başarıyor.

Apple Music'in önümüzdeki dönemde nasıl nasıl bir büyüme çizgisi göstereceğini bilmiyoruz. Şimdiye dek müzik arşivini ön plana çıkararak kullanıcı toplamayı hedefledi. Halen tüm ülkelerde hizmet vermese de 1 ayda 11 milyon kullanıcıya ulaştı ama Spotify, yapay zeka ile müzik tercihlerini yorumlayan Echo Nest'i ve Beats'in istatistik sağlayıcısı Seed Scientific'i satın alarak bu alanda teknolojinin önemli olduğunu ortaya koydu.

Bir müzik uygulamasından öte

Geçtiğimiz ay 8.53 milyar dolar değerlemeyle 526 milyon dolar yatırım alan Spotify, video işine de el atarak gelir kanallarını çeşitlendirmeyi de başarmıştı. Üstelik ESPN, NBC ve ABC ABD'nin önemli medya organlarını da iş ortağı olarak yanına çekti.

Avrupa'nın en önemli girişimlerinden biri olan Spotify, müzik arşivi, ücretlendirme ve üye sayısı bakımından Google Music, Apple Music, Pandora One ve Beats Music arasında bir yerde yerde yer alıyor. Hemen her açıdan daha iyi bir rakibi olsa da Spotify başlangıçta yakaladığı ivmeyi doğru şekilde kullandığını kanıtlamaya devam ediyor.

Gidişatın değişmemesi halinde Apple'ın bir kez daha hüsrana uğramak yerine (bkz: Ping) fiyatlandırma konusunda geri adım atıp atmayacağını önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz.

Spotify, Haziran 2015'te 20 milyonu ücretli üyeler olmak üzere toplam 75 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.